november 8, 2017

Een interview met Edward Molkenboer

“Rijkdom zit niet in geld. Als hardwerkende ondernemer streefde ik naar rijkdom, maar ik voelde me eenzaam en ongelukkig. Nu volg ik mijn hart en schenk ik koffie bij eenzame ouderen”, vertelt TEDxHaarlem spreker Edward Molkenboer.

 

Je hebt het roer helemaal omgegooid. Waarom zo’n rigoureuze stap?

“Ik had altijd wel twee bedrijven tegelijkertijd en werkte veel te hard. Mijn relatie liep niet lekker, ik deed niet meer wat ik leuk vond en mijn zoontje kwam ergens helemaal onderaan de lijst. Dit was niet mijn gewenste leven en dat wilde ik veranderen.”

 

Hoe heb je dat aangepakt?

“Ik heb op een A4-tje geschreven hoe mijn leven er op dat moment uitzag en hoe ik zou willen dat het eruit zou zien. Deze nieuwe kans om een bladzijde om te slaan, gaf me een enorme energie boost. Op nummer 1 zette ik mijn toen 3-jarige zoontje en op nummer 2 ‘ik wil goed doen voor een ander’. Maar wat dat dan moest zijn? Daar had ik geen idee van, totdat mijn tante Dennie zei:” Ga koffieschenken! Dat doe ik ook.” Dit was het startsein voor  de Stichting Goed doen voor een ander. Samen met mijn zoontje ben ik klein begonnen. Ik ben er trots op dat hij zich met het project verbonden voelt. Hij praat ook over ‘onze stichting’.

 

Wat wil je bereiken met de Stichting Goed doen voor een ander?

“Ik wil graag mensen stimuleren om iets goeds te doen voor een ander in een uitdagende levenssituatie. Er wonen veel eenzame ouderen in een verzorgingshuis. Als iemand 2 uur gaat koffie schenken en de volgende keer weer iemand anders meeneemt, zet je een kettingreactie in gang. Mensen die meer willen doen, kunnen ook buurtcoördinator worden en een project in hun eigen buurt opstarten. Inmiddels spelen al ruim 100 mensen een belangrijke rol en ben ik maar een klein radertje in het geheel. Het is een project van ons allemaal.”

 

En dan het boek over ouderen “Wat kan ik van u leren?”

“Ouderen zijn fysiek niet meer op hun sterkst, maar het zijn wijze mensen met ontzettend veel kracht, want ze doorstaan de eenzaamheid wel! Wij kijken vooral naar die broze buitenkant, maar door het gesprek aan te gaan, kunnen we veel van ze leren. In dit boek hebben 50 schrijvers  de verhalen van gewone, bijzondere mensen opgetekend. Met een duidelijke rode lijn: volg je hart! Al moeten veel ouderen wel constateren dat ze dat zelf niet altijd hebben gedaan.”

 

Je noemt jezelf Professioneel Levensgenieter. Ervaar je dit ook zo?

“Nu ik mijn hart en mijn passie volg, ervaar ik dit echt zo. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik deze stap heb gezet. Vroeger was ik directeur van verschillende bedrijven, maar dit ging me steeds meer tegenstaan. Deze titel bevalt me beter.”

 

Vijf jaar geleden stond je nog op een keerpunt in je leven. Wat wens je voor de toekomst?

“Alles wat ik wilde is uitgekomen. Ik heb weer een nieuw A4-tje geschreven! Ik hoop dat we in 2020 een landelijk netwerk van koffieschenkers hebben, waarbij dan 167 verzorgingshuizen zijn aangesloten. Verder willen we elk jaar een boek uitbrengen met de titel “Wat kan ik van u leren?” Op 13 januari 2029 wil ik dat het project over 13 landen is uitgerold. Ik ben dan 54 jaar. De leeftijd waarop mijn vader overleed. Hij hoorde op de 13e dat hij kanker had. De verschijningsdatum van het eerste boek is op 13 december a.s.

 

Wat ga je doen op TEDxHaarlem?

Ik wil een spreekbuis voor de ouderen zijn en wil hen in al hun kracht portretteren.

 

Edward Molkenboer spreekt op 24 november op TEDxHaarlem in de Philharmonie.

Sprekersbio

Interview: Carla Visser
Foto: Marjory Haringa 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…