oktober 1, 2021

TEDxHaarlem, weer een fysiek feestje!

Wat was het heerlijk om iedereen weer live te zien in de Philharmonie Haarlem afgelopen woensdag! Dat ons publiek er ook zin in had, was te merken. Zonder morren werden aan de deur de QR-codes gescand en de volle foyer zoemde van een schoolreisjesachtige verwachting.

In de Grote Zaal trapte master of ceremony Joep Stassen het event, met het thema ‘Waste(d)’, af. Wat waste of overschot is voor de één, is grondstof voor de ander. Wethouder duurzaamheid Robert Berkhout belichtte namens Gemeente Haarlem kort het belang van een event als TEDxHaarlem. Anderskijkenden met een innovatieve blik een podium geven om hun visie te delen kan ogen openen. Zeer waardevol als input voor een instantie als de Gemeente.

Een zestal sprekers bood het publiek verschillende perspectieven op het thema.

Psychiater Iris Sommer startte de avond met een pleidooi voor ongelijke behandeling van jongens en meisjes. Zij ontkrachtte de twee zeer aanwezige mythes dat jongens en meisjes gelijk zijn en dat gelijke behandeling werkt, met een sterke onderbouwing over de werking van hormonen. Met herkenbare voorbeelden gaf ze een inkijk in de invloed van hormonen op onder meer de loonkloof en waarom vrouwen minder makkelijk opslag vragen.

Tweede spreker was zangeres en spoken-word artist Lakshmi. Op een kwetsbare en integere manier daagde ze het publiek uit om de leegte in onszelf, die we allemaal wel eens ervaren, te laten zijn. Deze leegte niet op te vullen met kopen, eten, Netflixen of drinken. De stemmen in de leegte eens goed te beluisteren en vooral: verdoof niet, maar pauzeer, was haar devies.

Het entertainmentgedeelte werd verzorgd door De Bende van de Vooruitgang. Van kunstmest tot toiletpapier zonder splinters tot steenkool en het vaccin tegen het coronavirus; zonder dwarsdenkers, ondernemers en activisten wordt er geen vooruitgang geboekt. Op een beeldende en humoristische manier gaven de vijf leden het publiek food for thought.

In de pauze genoot het publiek van de tentoongestelde foto’s van Marjory Haringa. Met haar beelden, die onder de noemer ‘Iedereen is er’ tentoongesteld waren, én met de prachtige portretten van de sprekers, maakte ze veel indruk.

Na de pauze sprak Sophie Poldermans indrukwekkend over haar fascinatie voor moedige vrouwen in oorlogstijd. Dat Hannie Schaft haar make-up spiegeltje pakte en haar neus poederde voordat zij haar slachtoffer neerschoot – ‘ik wil mooi doodgaan’- klinkt wellicht oppervlakkig. Maar dat zij haar jeugd en schoonheid opofferde voor een groter ideaal is dat zeker niet. Dat haar partners in crime, Truus en Freddie Oversteegen, hun hele leven achtervolgd werden door hun daden voor de mensheid in oorlogstijd en zo de prijs betaalden, is bitter. Sophie daagt het publiek uit om na te gaan wat het publiek had gedaan om hun eigen kernwaarden te verdedigen.

Laurina Niekerke nam zich na een aantal heftige life-events voor om zich in te zetten voor haar medemens. Met haar ervaring in de private equity wereld doet ze dit heel concreet door middel van social impact bonds. Hiermee genereert ze echt een verandering en brengt ze privaat en publiek geld op een mooie manier bij elkaar. En gaat er veel minder menselijk kapitaal verloren. Goed doen en geld verdienen gaat hand in hand, zo claimt ze, en het is tijd dat iedereen zich realiseert dat impact maken een noodzaak is, en geen luxe.

Last but certainly not least betreedt trompetist André Heuvelman de rode stip. Zijn ticket to freedom was zijn handicap, hij reisde met het Rotterdams Phiharmonisch Orkest de hele wereld rond. Nu zoekt hij verbinding door zichzelf te zijn en daagt anderen uit hun ‘trompet’, hun eigen sound, te vinden. Waar word je gelukkig van, wat is jouw unieke kracht? De afsluiting met nieuw gecomponeerde muziek bewijst dat Andre zijn kracht heeft gevonden. In een bijna serene sfeer sluit Joep de avond af. De borrel in de foyer bleef nog gepast lang gezellig…

Alle medewerkers, vrijwilligers, partners, sponsoren maar vooral de bezoekers: bedankt voor een fantastisch en memorabel TEDxHaarlem. Tot volgend jaar!

Meer foto’s op ons Flickr-account

Tekst: Judith Truijens
Foto: Marjory Haringa
Video: Maarten Jansen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…

TEDxHaarlem 2023: PerspectIF

september 8, 2023
In een wereld waar alles draait om PerspectIF, vragen we ons af: wat als we de status quo durven uitdagen? Wat als we de…

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…