januari 1, 2020

Zoenen of alleen een hand?

De eerste werkdag van het nieuwe jaar begint direct met een duivels dilemma. Breng ik mijn collega’s de beste wensen over met een stevige handdruk of voeg ik de bekende drieklapper eraan toe?

Droog en subtiel graag

Op het moment dat je tussen 1 en 6 januari op een collega afstapt, heb je een paar seconden de tijd om in te schatten of er gekust gaat worden. Als ‘uitdelende’ partij let je natuurlijk op body language van de ander. Maar ook leeftijd(sverschil), sekse en de relatie op de werkvloer spelen mee in je beslissing om wel of niet tot zoenen over te gaan. Voorzichtigheid is daarbij anno 2020 het motto, in het #metoo-tijdperk. Mocht je een collega gaan zoenen, doe dit dan sowieso zo ‘droog’ en subtiel mogelijk. Natte klapzoenen zijn voorbehouden aan oude tantes.

Niet zoenen-zones

Wil je niet gekust worden? Roep dit dan gekscherend over de afdeling als je binnenkomt. Spreek vooraf met je collega’s af dat er alleen handen geschud worden, stel niet zoenen-zones in of laat niet zoenen-stickers maken om op kleding te plakken. Of subtieler: steek je hand uit met een gestrekte arm; plaats je andere hand eventueel op de schouder van de aanstormende zoener. Wend een verkoudheid voor. Of kom pas na 6 januari op kantoor – de meeste mensen houden Driekoningen aan als moment op te stoppen met nieuwjaarswensen.

Dikke Ditz

Als je het over ongeschreven regels hebt, is de Dikke Ditz natuurlijk hét naslagwerk bij uitstek. Daarin valt te lezen dat zoenen op bijvoorbeeld recepties niet verplicht is – in tegenstelling tot wat sommigen nog steeds denken: “Wilt u niet zoenen? Laat dit dan blijken. Steek nadrukkelijk en glimlachend uw hand zó uit dat de ander acrobatische toeren moet uithalen om u om de hals te vliegen. Uw ferme handdruk, waarbij u de ander recht in de ogen kijkt, is mogelijk intiemer en aardiger dan driemaal ‘mwráááh’ in de lucht smakken.”

Ook minder dan driemaal zoenen wordt in het boek als optie besproken. Goede vrienden ontvangen bij aankomst en vertrek één zoen, minder goede bekenden drie zoenen.

Dat mannen mannen zoenen, zou in het kader van de man-vrouwgelijkheid een goede zaak zijn, volgens Dikke Ditz, maar zover zijn we in de meeste gevallen nog niet op de werkvloer.

‘Nou, daar gaan we weer’

Wat zeg je tegen een collega die je aan het begin van het jaar tegenkomt? Je kunt daarvoor een standaard uitspraak hanteren, zoals ‘Beste wensen’, ‘Gelukkig nieuwjaar’ of ‘Maak er een mooi jaar van’. Of wees creatiever: ‘OK boomer, beste wensen!’ (met een knipoog, tegen een oudere collega.) of: ‘2020 wordt jouw jaar! Ook kun je de wens van de ander spiegelen, als je het even niet meer weet. ‘Beste wensen’ beantwoord je met: ‘Beste wensen voor jou.’

Even opletten wordt het bij collega’s met een negatievere kijk op het leven. Die zeggen vast zoiets als: ‘Nou daar gaan we weer.’ Of: ‘Goh, 2020, het zal vast allemaal veeeeel beter worden.’ Zet in dat geval een stap naar voren. Zeg: ‘kom hier’. En verras je je collega met een hug. Een warme, gemeende, begripvolle hug.

Welkom in 2020!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…