september 17, 2021

‘De wereld echt beter maken, daar sta ik elke ochtend lachend voor op’

Op een vrijdagochtend spreek ik digitaal af met Laurina Nieukerke. Zij is directeur en founder van Inclusif. En boem vanaf minuut één is het gesprek ‘aan’. Gedreven en kundig vertelt Laurina over haar missie. En dat is om echt impact te realiseren bij mensen met een financieel product als een social impact bond. Dat klinkt abstract en ingewikkeld; maar dat het werkt bewijst Laurina. Haar missie is om de wereld met deze producten echt beter te maken. 

Alvast een voorproefje op haar TED Talk van 29 september aanstaande.

Social impact creëren

Met Inclusif timmert Laurina al ruim acht jaar, met haar compagnons, aan de weg als kleine speler in de grote wereld van financiële instellingen als banken, vermogensbeheerders en pensioenfondsen.
Inclusif haalt geld op uit de financiële markt van banken en pensioenfondsen en vermogens fondsen. Met als doel om dit te besteden aan projecten in Nederland die social impact creëren.  Deze projecten maken dus het verschil in het leven van mensen. Een goed voorbeeld hiervan is een project wat ze gedaan heeft in de gemeente Veldhoven waar een groep van 64 statushouders is begeleid. Een project met een integrale aanpak. De statushouders leerden zowel de Nederlandse taal als de cultuur en zochten ook passend werk. Dit met een intensieve fulltime begeleiding van de projectorganisatie en een follow up tot 3 jaar lang. Hierdoor zijn meer dan 80% van deze statushouders succesvol ingeburgerd in Nederland, zijn er 102 banen gecreëerd, en was 32% langer dan 24 maanden niet meer afhankelijk van de bijstand. Heel uniek en succesvol. En dat ging natuurlijk niet vanzelf.

Weg van de spreadsheets

Laurina neemt ons mee naar haar verleden. Ze werkte voor een private equity onderneming en was de hele dag druk bezig met investeringen beoordelen, maar vooral ook met spreadsheets en rapportages maken voor de directie. Als de cijfers goed waren, dan was ze een topper. Ondertussen was ze moeder geworden en zegt ze over die periode: ‘ik merkte dat ik niet meer met een glimlach uit bed stapte. Ik keek niet naar de echte resultaten van deze investeringen in het leven van mensen’. ‘Ik wilde een goede moeder zijn voor mijn twee kinderen, tegelijkertijd geld verdienen en iets betekenen voor de maatschappij’. En toen stond ik er ook nog ineens alleen voor, mijn ex-man was ineens niet meer in beeld. Ze vertelt: ‘Juist toen dacht ik, ik ga nu voor mezelf beginnen’. En zo ben ik gestart met Inclusif: weg van de spreadsheets en op weg naar echte impact’.

Grote speler aan boord

‘Het was een lange weg want duurzaamheid is nu ‘hot’ maar acht jaar geleden heb ik heel veel kopjes koffie moeten drinken om mijn verhaal te delen’. En belangrijke potentiële klanten te overtuigen. Dit om als kleine speler binnen te komen bij de grote reuzen van financiële instellingen. Dat is gelukkig gelukt vooral toen een grote speler als Aegon bij ons kwam als klant, wat meteen iets zegt over het niveau waarop Inclusif Impact Investeren inricht.  We hebben ons nu echt bewezen en gaan voor de volgende stap. Laurina zegt hierover het volgende: ‘ik droom van een fonds van 50 miljoen dat zo rendeert dat het ook aantrekkelijk is voor grote, institutionele investeerders. Dat is ambitieus maar ze is met haar collega’s op koers.

En hierover heeft ze een heldere visie; die gaat over samenwerking tussen de private- en publieke sector. Ze denkt na over de rol van de overheid en hoe je echt kan sturen op resultaat. Daarnaast mag er ook geld verdiend worden en dat is helemaal okay. En tenslotte deelt Laurina ook met het publiek; over wat kan jij als individu zelf doen.

Laurina Lieukerke zien spreken op TEDxHaarlem 2021? 

Laurina is te zien op TEDxHaarlem op woensdag 29 september van 19.00-21.30 uur in de Grote Zaal van de Philharmonie in Haarlem. 

Tickets kosten 32,50 euro, inclusief koffie of thee. Dit zijn geplaceerde kaarten. Met het gehanteerde testbeleid (zie onder) is het mogelijk om naast iemand geplaatst te worden, zonder 1,5 meter afstand ertussen. Er is een korte pauze voor toiletbezoek. Tickets zijn verkrijgbaar via de Philharmonie Haarlem.

Entree tot dit event is enkel mogelijk met een geldige QR-code in de Corona CheckApp. Een zelftest is niet geldig en geeft geen toegang. De organisatie vraagt begrip voor een eventuele onverwachte wijziging van inhoud, duur of tijdstip van het programma als gevolg van gewijzigde RIVM-maatregelen. Meer informatie.

Interview: Anna Eelhart
Fotografie: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…