oktober 19, 2017

wat verstaan we eigenlijk onder een generatie?

Iedere generatie glimlacht over haar ouders, lacht over haar grootouders en bewondert haar overgrootouders”.
William Somerset Maugham

 

Maar wat verstaan we eigenlijk onder een generatie? Het is een groep leeftijdgenoten die drie belangrijke overeenkomsten vertonen. Ze zijn opgegroeid onder vergelijkbare omstandigheden in dezelfde tijdgeest. Daar hebben ze ongeveer dezelfde reactie op en daarnaast bevinden ze zich in dezelfde fase van hun fysieke en emotionele ontwikkeling.

 

Tijdens de vormingsjaren van puber tot volwassene spelen de gebeurtenissen in de wereld een grote rol. Vooral de ontwikkeling van normen en waarden op persoonlijk vlak komt hier tot stand. En juist die waarden vormen de basis van cultuur.

 

Vandaag de dag zijn op de werkvloer maar liefst vier generaties te vinden. Ieder met zijn specifieke kenmerken, kwaliteiten en expertise. Aangezien de verschillende onderzoekers een iets andere tijdsaanduiding gebruiken, zijn de jaartallen een globale indicatie.

 

Babyboomers
Allereerst is er de ‘Babyboom’generatie (geboren tussen 1945 en 1960). Deze protestgeneratie ging studeren in de woelige periode tussen 1965-1975. Het was de tijd van de Vietnamoorlog, Woodstock, de Koude Oorlog, de moord op John F. Kennedy. De televisie deed zijn intrede en bracht de wijde wereld in huis. Zelfontplooiing en vrije moraal werden belangrijke waarden en de Babyboomers maakten kennis met de na-oorlogse welvaart.

 

Generatie NiX
Daarna volgt Generatie X, geboren tussen 1961 en 1980. Deze generatie wordt ook wel ‘Generatie Nix of de verloren generatie’ genoemd, vanwege de economische wereldcrisis en de enorme jeugdwerkloosheid in deze tijd. Ongetrouwde stellen gaan samenwonen en de anticonceptiepil zorgt ervoor dat het aantal geboorten afneemt. De Personal Computer deed zijn intrede en de Europese Unie zag het levenslicht.

 

Millennials
Tussen 1981 en 1995 werden de ‘Millennials’ geboren, oftewel Generatie Y. Deze tijd kenmerkt zich door technologische vooruitgang en economische voorspoed, maar ook werd de wereld opgeschrikt door de aanslagen in de Verenigde Staten van 9/11. Nieuwigheden als smartphones en social media deden hun intrede. Generatie Y groeide bijna volledig op in een digitale wereld en werkt met Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp. Met hun digitale creativiteit brengen ze nieuwe competenties in de arbeidsmarkt. De vertroetelende aandacht van opvoeders voor de Millennials bracht een zelfverzekerde, optimistische generatie voort. Een generatie die autoriteit niet meer als vanzelfsprekend beschouwd en gewend is haar zin te krijgen.

 

Wereld van overvloed
De laatste generatie is, hoe kan het ook anders, Generatie Z. Geboren vanaf 1995 tot heden. Dit is het tijdperk van WikiLeaks, Airbnb en de opwarming van de aarde. Generatie Z is de generatie die opgroeit in een wereld van overvloed. Zij zijn ervan overtuigd dat ouders of de overheid eventuele tegenslagen wel zullen opvangen. Bezit is voor hen ook minder belangrijk geworden.

 

De veranderende tijdgeest en vooral de digitalisering spelen een grote rol tussen alle generaties en daarmee het veranderen van werkstijlen. Gebruikt generatie X de digitalisering vooral ter ondersteuning van werkzaamheden, voor generatie Y is het digitale platform juist het uitgangspunt. Generatie X kan de jongere generaties veel leren door hun kennis en ervaring te delen. Anderzijds kunnen het gebruik van data en de vernieuwende inzichten van jongeren de samenwerking tussen de generaties versterken. Een gouden combinatie!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…