januari 27, 2020

TEDxHaarlem programmering: ‘vanuit het hart recht in het hart’

“Onze sprekers raken je in je hart,” zegt TEDxHaarlem progammeur Emilie van Dijk. Soms op een warme, inzichtgevende of bemoedigende manier; soms wat koud, stekelig of schurend, maar dat ze onze bezoekers nieuwe energie zullen geven, staat vast!

Emilie is freelance journalist en speaker coach voor de meest uiteenlopende organisaties. Met haar enthousiasme en nieuwsgierige aard haalt ze de boodschap die gehoord kan worden in iedereen naar boven. Bij TEDxHaarlem maakt haar hart een sprongetje voor de programmering.

Dit jaar is het thema van TEDxHaarlem “Impossible to Ignore”. Wat betekent dat voor jou en hoe ben je daarop gekomen?

Ik ben ontzettend onder de indruk van alle protesten. Scholieren, die de straat op gaan voor het klimaat, de gele hesjes in Frankrijk, boerenprotesten en noem maar op. Zelf heb ik een wat afwachtende houding. Ik ging altijd alleen de straat op om bijvoorbeeld een kampioenschap te vieren, niet om te protesteren. Het fenomeen dat zeer bevlogen mensen iets van zich laten horen, net zo lang tot je niet meer om ze heen kunt, tot de overheid niet anders kan dan luisteren, verdient een TEDxHaarlem podium. De boodschap van alle sprekers is of wordt “Impossible to Ignore.”

Hoe heb je dit thema toegepast op de sprekersselectie?

Mijn collega’s Jacinta de Vogel, Nienke Dijkstra, Selfa Verlaat en ik hebben het thema vanuit verschillende invalshoeken geladen met zeven sprekers en drie carrouselsprekers. Ernst-Jan Kuiper spreekt bijvoorbeeld namens de nu nog kleine actiegroep Extinction Rebellion voor ons klimaat. Jaya Baloo spreekt over cybersecurity. Dat is een onderwerp dat we eigenlijk allemaal het liefst zouden negeren. Mijn moment van shock daarover kwam door het nieuws van een ziekenhuis in Groningen die uiteindelijk de stekkers overal uit had getrokken om een hack te stoppen. Toen dacht ik: doen bedrijven met een hele IT afdeling dat ook?! Dat is gewoon mijn oplossing, dat zou ik doen. Raar toch! We kijken veel te kneuterig en te makkelijk naar cybersecurity. We hadden bewuste één plek in de programmering opengelaten voor een actueel thema. Met al het recente nieuws over hacks, is Jaya de juiste vrouw voor die plek.

Er is ook een sprekerscarrousel met drie sprekers die een korte talk van een paar minuten doen. Waarom?

Ik ben zelf eigenlijk heel concreet en het valt me op dat veel mensen rondlopen met een idee en er niets mee doen. Zo zonde! We brengen ter inspiratie een aantal sprekers die hun oprechte, kleine en rakende ideeën in de praktijk hebben gebracht en daar zelf reuze blij van zijn geworden. 

Waar ben je zelf blij mee als je de programmering overziet?

Dat de sprekers van verschillende kanten aankomen. Er zijn dus juist ook tegenstellingen tussen de sprekers. We hebben Ernst-Jan Kuiper, maar ook Tijmen Bos van de Formule 1 en techno-optimist Hidde Boersma. Juist als iets een beetje wringt en schuurt met je eigen perspectief op een onderwerp, schud je je eigen gedachten op en word je op een ander idee gebracht.

Waarom is dat belangrijk voor je?

Omdat het leuk en vrolijk is dingen van een andere kant te bezien! Het maakt je rijker en ik hoop altijd dat een breder begrip mensen ook liever maakt naar elkaar. We willen allemaal graag die inclusieve maatschappij, maar dat is ook heel moeilijk te bereiken. Iets liever zijn voor elkaar, is misschien nog wel iets wat we voor elkaar kunnen krijgen, toch! Ik heb voor mijzelf bedacht: ik moet mijn eigen omgeving gelukkig maken. De directe straal van mensen om mij heen. Als we dat allemaal doen, dan komen we een stukje verder. Iedereen krijgt dus een aardige Emilie, omdat iedereen dat gewoon verdient.

Ben je ook aardig voor jezelf?

Oh goeie vraag… Uhm…. Ik denk het wel. Ik geloof bij een ander meteen in iemands kunnen, zijn, in wat hij doet. Voor mijzelf ben ik wel net iets strenger. Dat brengt ook mooie dingen met zich mee want ik luister dus ook graag naar mensen. Op die manier meet en verbind ik me met een ander. Ik hoop dat er ook zoiets gebeurt in de zaal. Dat vraagt ook inzet van de bezoekers: een open hart en open oren.

Emilie van Dijk is programmeur van TEDxHaarlem op 4 maart 2020 in de Philharmonie.

TICKET(S) BESTELLEN

Tekst: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…