november 26, 2017

TEDxHaarlem 2017 biedt vijf generaties een podium

Dit jaar betreden maar liefst víjf generaties het podium van TEDxHaarlem. Generaties G.I., Babyboom, X, Y en Z zijn vertegenwoordigd in de Philharmonie Haarlem.

Talitha Muusse trapt het programma af. Het jongste lid van een Raad van Bestuur in ons land stelt het mensenbrein tussen het 20e en 40e levensjaar optimaal geschikt is om grote hoeveelheden data te verwerken en snel beslissingen te nemen. Bedrijven moeten millennials dan ook veel meer invloed geven, zo stelt Muusse. Kijk maar naar de Apollo 11-missie, met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. ‘They put a man on the moon.’

Ann Demeester propageert in haar Talk het fusion museum en bastardization van kunst. Musea zijn ingericht vanuit het oogpunt van opleiding en kaderen kunstwerken af, terwijl hun voorgangers – de curiositeitenkabinetten – juist een mix van exotische objecten door elkaar heen tentoonstelden; transhistorisch: oud naast modern. Musea moeten daarom leren denken als artiesten. Aan de hand van een modern fotoportret naast een klassiek geschilderd portret laat Demeester zien hoe deze schilderwerken met elkaar ‘praten’, hoewel ze door eeuwen gescheiden worden en er geen enkele relatie is tussen de geportretteerden. Demeester sluit haar Talk af met een quote van 90’s band En Vogue: ‘Free your mind and the rest will follow.’

Ricardo Lieuw On gaat met het TEDx-publiek een geheugenexperiment aan. In eerste instantie blijkt het lastig om tien willekeurige woorden te herinneren. Maar na een visualisatieoefening van Lieuw On, kan de zaal plotseling de laatste tien presidenten van de Verenigde Staten opnoemen. Hoe dat precies werkt, zie je in de TEDx Talk die later dit jaar via YouTube en tedxhaarlem.nl beschikbaar komt.

Na afloop van de Talk stelt de jeugdige co-host van TEDxHaarlem, Felix Herpers, aan Ricardo Lieuw On nog een persoonlijke vraag. Heeft hij een tip om het leren van rijtjes Franse woorden op school te vergemakkelijken? Voor het woord piscine komen de twee op een visualisatie die tot grote hilariteit in de zaal leidt.

Digital native Anne van der Krol vertelt over haar digitale detox. Een week lang leverde zij haar smartphone in en leefde ze in de offline wereld. En dat voor iemand die ooit trots was op het feit dat zij 25.000 tweets had verstuurd! Het bleek een confronterende periode te worden. Vrienden wilden afspreken vóór of ná de digitale detox, niet tijdens. Zij was als het ware onzichtbaar voor hen geworden. Ook in de trein lukte het Anne niet mensen in de ogen te kijken. Iedereen verschool zich achter een schermpje. Na de offline week gooide Anne social media-apps als Instagram en Snapchat van haar telefoon. Maar de digitale wereld wilde haar niet zomaar laten gaan en klopte met regelmaat aan. Uiteindelijk ging ze weer overstag en plaatste ze de apps terug op haar telefoon. Voor de bezoekers van TEDxHaarlem heeft Anne een uitdaging: kunnen zij in de pauze hun smartphones uitzetten? Dat blijkt lastiger dan gedacht.

Na de pauze stelt Edward Molkenboer de zaal een gewetensvraag: ‘Wie wil er alleen sterven?’ Niemand steekt z’n hand op. Vervolgvraag: ‘Wie bezoekt er weleens een zelfstandig wonende bejaarde?’ Slechts een klein deel van het publiek reageert nu positief.

1,2 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Aan de hand van een filmfragment laat Molkenboer ons kennismaken met een van hen, mevrouw Van Huis. De 98-jarige (generatie G.I.) komt vervolgens als grote verrassing ook het podium op. Door middel van een fotoactie op social media nodigt Molkenboer iedere aanwezige uit het verhaal van mevrouw Van Huis te delen, met vermelding van bezoekouderen.nl. Via die site kun je in de agenda van mevrouw Van Huis een afspraak maken om op woensdag- of zondagochtend een uurtje bij haar langs te gaan. Op dat moment wordt de hashtag #tedxhaarlem trending topic op Twitter.

In de TEDxTalk van Vincent de Kort draait het om harmonie. Dirigenten kennen we van het grote gebaar en de enorme expressie. Maar aan de hand van een filmfragment van de beroemde Bernstein laat De Kort zien hoe deze gigant het orkest juist vertrouwen geeft en aanstuurt met minuscule gebaren. De dirigent schept de omstandigheden en zodra er harmonie is, laat hij het los. Het belangrijkste wat hij op zo’n moment kan doen is het orkest niet verstoren. De zaal ervaart de magie van zo’n harmonie aan den lijve tijdens een muzikaal experiment.

Kirsten Ziesemer onderzocht tijdens het Nexus 1492-project de ouderdom van lichamen op de Dominicaanse Republiek. Dat deed zij aan de hand van hun DNA. Maar DNA is als een ijsje. Het verdwijnt in een warme omgeving razendsnel. Tandsteen is dan een van de laatste mogelijkheden om DNA veilig te stellen. Op lichamen van 12e eeuwse Duitse monniken werkte deze dateringsmethode perfect. Hoe zou dat in een warm klimaat zijn?

Wil je bijdragen aan de wetenschap? Poets dan je tanden niet! Deze oproep van Ziessemer werd door de jeugdige co-host Felix direct omarmd.

Pim Haselager begint zijn derde (!) TEDxTalk over sociale robots in huislijke sfeer. Hij vertelt over een avond dat hij op de bank zit en tv kijkt. Hoe fijn zou het zijn als een robot nu een biertje komt brengen? Maar wat nu als zijn vrouw, huisarts of verzekeringsmaatschappij de robot heeft geprogrammeerd en de robot Haselager zijn biertje weigert omdat hij genoeg alcohol heeft genuttigd? Vragen als deze moeten snel beantwoord worden. Want kostte een robot jaren geleden nog 10.000 euro, nu is het 5.000 en over een tijdje nog maar een paar honderd euro. Net als PC’s in de jaren negentig gaat de robot eraan komen, de vraag is hoe sociaal deze tegen die tijd is.

En verder

TEDxHaarlem wordt gehost door Maarten Fijnaut en Felix Herpers. DJ Dansor treedt op met diverse acts in een pak dat reageert op aanrakingen. DJ Flexy Frank is van de partij, net als jongerenband Big Band New Harlem Deluxe. De openingsfilm is van A small gang. Er zijn break-out sessies van Jos van der Kooy & Jan Pieter Lanooy, Emilie van Dijk en Jaap Lampe & Romano.

TEDxHaarlemYouth

Tijdens TEDxHaarlem wordt een nieuw evenement aangekondigd. Op 17 mei 2017 vindt de eerste editie plaats van TEDxHaarlemYouth, dat wordt gehouden onder de paraplu van TEDxHaarlem. Graag tot dan!

 

De TEDx Talks van TEDxHaarlem 2017 worden in de komende weken beschikbaar gemaakt via YouTube en deze website.
Voor foto’s van onze huisfotografen, zie Flickr.

 

Foto boven artikel: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon: Vrijheid en verbinding tijdens Keti Koti

juli 18, 2024
” Verschillen tussen mensen zijn er niet om te tolereren, maar te accepteren, omarmen en vieren. Durf het gesprek aan te gaan met mensen…

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…