februari 11, 2020

TEDxHaarlem partner in beeld

“Alles verandert continu,” vertelt Tom Doomernik. “Sinds ik voor de Rabobank werk, zijn we zelf ook continu in beweging en ik vind dat eigenlijk ook wel lekker. Dat houdt het dynamisch.” 
 
Tom Doornerik is directeur Bedrijven van Rabobank Haarlem en Omstreken, partner van TEDxHaarlem. Vlak na zijn vakantie maakt hij tijd voor een interview met TEDxHaarlem. Bij de koffie-automaat hangt een poster over duurzame cacao teelt, waar hij direct enthousiast over begint te praten. En we mogen hem en zijn vrouw feliciteren: er is een kleine op komst! 
 
Waarom is Rabobank Haarlem partner geworden van TEDxHaarlem? 
“Het thema van TEDxHaarlem is “Impossible to Ignore” en vraagt aandacht voor maatschappelijke kwesties die door burgers worden aangejaagd om verandering gedaan te krijgen. Dat thema past bij ons. We zijn een bank die ook maatschappelijke kwesties aanpakt, gericht op bijvoorbeeld duurzaamheid of zelfredzaamheid en bovenal gefocust op het voedselvraagstuk in de wereld. ‘Banking for Food’ noemen wij dat programma.” 
 
Ik wist niet dat jullie een maatschappelijke focus hebben op voedselvoorziening? 
“We zijn wereldwijd marktleider op het gebied van agrarische financieringen. Dat komt natuurlijk ook vanuit onze oorsprong als boerenleenbank. We hebben vanuit het verleden veel kennis opgebouwd over voedselvoorziening en hebben elke verandering erin dus ook voorzien en van dichtbij meegemaakt. Daarbij zit de maatschappelijke gedachte in ons DNA. Het biedt ons de mogelijkheid op een andere dan financiële manier in gesprek te gaan met onze klanten, die net als wij middenin de wereld staan. We nemen ze -zowel zakelijk als maatschappelijk- graag mee in de continuïteit van veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als duurzaamheid, voedselverspilling en andere manieren om de keten-efficiency te verbeteren of circulariteit. Als je je hakken in het zand blijft houden, doe je tenslotte op een gegeven moment gewoon niet meer mee.” 
 
Kun je een voorbeeld geven van lokale projecten die voedselverspilling aanpakken? 
“Met onder andere de Gemeente Haarlem hebben wij de ‘Doggy Bag’ geïntroduceerd in Haarlemse restaurants. We willen er bewustzijn mee creëren over hoeveel voedsel onnodig wordt weggegooid. Gasten kunnen gerechten die ze niet geheel op konden eten, meenemen naar huis. We hebben veel klanten in de Haarlemse horeca en dit project vormt dus ook een leuk onderwerp van gesprek over voedselverspilling in de keuken. Er doen al 55 Haarlemse restaurants mee!
 
Daarnaast hebben we met ons Rabo Food Forward project landelijk gezien een aantal klanten uitgenodigd om de voedselverspilling in hun bedrijven onder de loep te nemen. Daar schrik je soms wel van, hoeveel efficiëntie er nog te behalen valt.” 
 
Jullie doen veel samen met Gemeente Haarlem, ook een partner van TEDxHaarlem. Wat vind je van die publiek-private samenwerkingen?
“Dat volgt vrij natuurlijk uit onze betrokkenheid met maatschappelijke thema’s. Gemeente Haarlem kijkt bovendien welke initiatieven er zijn in de stad proberen die initiatieven samen te brengen. Zo zitten we als enige bank bijvoorbeeld ook in Klimaat Neutraal, met onder andere het Nova College en Spaarnelanden. Met elkaar denken we na over die ambitie van de stad.” 
 
Heb je persoonlijk ook een hart voor duurzaamheid?
Om eerlijk te zijn niet direct vanuit mijzelf.   Ik deed vanuit Rabobank mee met de ‘Nudge Leadership Challenge’ rond het thema, en toen kwam het besef wel binnen: er moet écht wel iets veranderen..! Ik woon zelf in Amsterdam, maar omdat er een kleine op komst is heb ik toch net pas een auto gekocht. Daar baal ik eigenlijk best een beetje van. Waarom heb je nog bezit nodig, als je altijd de beschikking kan hebben over een auto, met initiatieven als Car to Go in Amsterdam. Niet hebben, maar delen, vind ik een mooie maatschappelijke tendens. Zodra het weer kan, stap ik er weer op over.” 
 
Hoe partner je met TEDxHaarlem?

“Een aantal van onze accountmanagers komt met relaties luisteren naar de boeiende talks. Maar we sponsoren ook een deel van de maaltijd die bezoekers krijgen. Mét een Doggy Bag!” 

Rabobank is partner van TEDxHaarlem op 4 maart 2020 in de Philharmonie.

TICKET(S) BESTELLEN

Interview: Brenda Smeenge

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…