maart 12, 2020

Sprekers TEDxHaarlem ‘Impossible to ignore’

Een podium vol variatie en tegenstellingen. Dat biedt TEDxHaarlem op woensdag 4 maart 2020. Die dag ligt de bekende rode stip weer op het podium van Philharmonie Haarlem. TEDx is in town! Het thema van de dag: ‘Impossible to ignore’. En dat geldt zeker ook voor de sprekers.

Opening

Gijs Radix opent de dag. Hij deelt het gedicht waarmee hij eerder zoveel indruk maakte tijdens TEDxYouthHaarlem. Je bent meer dan je stereotype! Vervolgens introduceert moderator Louisa Bijker wethouder Robbert Berkhout die zich onder andere hard maakt voor duurzame initiatieven in de stad.

‘Koop geen biologische groenten’

In de eerste TED Talk van de dag neemt bioloog Hidde Boersma een opvallend standpunt in. Hij spreekt zich uit tégen biologische landbouw. Focus in plaats daarvan op intensieve landbouw en concentreer bewoning in supersteden. En laat de overige gebieden écht aan de natuur. Op die manier kunnen we straks tien miljard (!) monden voeden én kan de grutto toch overleven. Dus stop met kopen van biologisch gekweekte groenten!

‘Verbied de verkoop van sigaretten’

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker starten hun TED Talk met een requiem voor de overleden Anne-Marie. Zij overleed aan longkanker als gevolg van jarenlang sigarettengebruik. Als haar moeder (gespeeld door Wanda de Kanter) in een volgende scene de supermarktmanager (gespeeld door Pauline Dekker) die haar dochter sigaretten verkocht erop aanspreekt, blijkt deze niet voor rede vatbaar.

Aan het eind van de Talk zijn Wanda en Pauline zichzelf, gestoken in markante witte doktersjassen. Twee zeer gedreven voorvechters van een rookvrije maatschappij; aan longkanker en gerelateerde ziekten sterven nu jaarlijks 20.000 mensen in ons land, houden zij ons voor.

Via hun platform sickofsmoking.nl willen zij de ‘dealers’ van sigaretten overhalen te stoppen met de verkoop van sigaretten aan jongeren – voor dit in 2022 definitief bij wet verboden is en we onnodig 40.000 doden verder zijn.

‘Algoritmen zijn overal’

Nart Wielaard roept ons op geen slaaf van algoritmes te worden. In een episch filmpje aan het begin van zijn Talk zijn Amerikaanse fietstoeristen te zien die zich door hun navigatiesysteem de snelweg op hebben laten leiden. Als de politie uiteindelijk arriveert, vraagt een agente hem in prachtig dunglish: ‘But you also have brains?’

Big Brother is guiding us, aldus Nart. Of dat nu via je smarthome is, in je zelfrijdende auto of op je social media-tijdlijn. Algoritmen zijn overal. Wees je hiervan bewust, de volgende keer dat je een zelfscanner pakt in de supermarkt, een online aankoop doet of een app gebruikt.

Sprekerscarrousel

In een sprekers carrousel komen Monique Pouw, Lennard Duijvestijn en Else Baelde aan het woord.

Monique kiest ervoor een dakloze in haar kantoor te laten slapen. Dat gaat zó goed dat zij anderen wil inspireren hetzelfde te doen.

Lennard verhuisde vanuit de stad terug naar de natuurlijke omgeving van Flevoland. Hij startte er een Living Lab voor de natuur en voelt zich prettig bij de natuurlijke omgeving, in combinatie met werk dat ertoe doet. De natuur zorgt voor hem, zoals hij goed is voor de natuur.

Else geeft de bezoekers van TEDxHaarlem een lastige opdracht mee. Leg je telefoon weg tijdens gesprekken met anderen! Nagenoeg alles kan wachten tot een later moment, er zijn klokken voor de tijd en enthousiast uitleggen hoe iets eruit ziet is overtuigender dan een foto laten zien. Tijdens de pauze van een uur is er voor de die-hard smartphonegebruikers een phone zone ingericht. Degenen die erin slagen, kunnen een foto maken met de ‘#nophoneneeded’ neonverlichting in de hal van de Philharmonie – het bord maakte zij samen met haar vader. Wie daag jij uit om de telefoon weg te leggen in gesprekken met anderen?

‘Is there still magic in your life?’

Op de dag dat Max Verstappen zijn eerste rondjes over het vernieuwde Circuitpark Zandvoort rijdt, doet de commercieel directeur Dutch Grand Prix Tijmen Bos bij TEDxHaarlem zijn verhaal. ‘Is there still magic in your life?’, is zijn open vraag aan het TEDx-publiek. In het leven van Tijmen zelf in elk geval wel! Zijn leven kent ups en downs, maar hij blijft altijd dromen en grote doelen nastreven, waarbij de Formule 1-race op 3 mei 2020 – met ruim 300.000 verkochte tickets – natuurlijk een nieuw hoogtepunt is.

Die race inspireert velen, zoals TEDxHaarlem-vrijwilliger Carla, die naar haar interview met Tijmen het fotoalbum van haar vader meebracht. Daarin is haar vader te zien met de Britse racelegende Sir Sterling Moss.

Tijmen besluit zijn Talk met een quote van Steve Jobs: ’Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.’

Lachyoga en meditatief moment

Na de pauze worden de bezoekers van TEDxHaarlem verrast met een – niet aangekondigde – lachyoga-workshop. Lucien Splinter en Diana Abe brengen het publiek in beweging en laten de lachhormonen of endorfine weelderig stromen. Tijdens een aansluitend meditatief moment laat Diana de bezoekers zich bewust worden van hun lichaam.

‘Kwantumcomputers zijn superromantisch’

Over cybersecurity en kwantumcomputers gaat het in de Talk van Jaya Baloo. De expert vertelt in lekentaal hoe zo’n supercomputer werkt. Niet met bits, zoals onze huidige computers, maar met Q-bits. Die zijn volgens Jaya door de samenwerkende onderdelen superromantisch!

Met kwantumcomputers kunnen we mogelijk oplossingen bedenken voor de klimaatcrisis, gepersonaliseerde medicijnen ontwikkelen of andere onoplosbare wereldproblemen oplossen. Super funky allemaal! Maar ze zijn helaas ook extreem goed in het kraken van beveiligingssystemen. Daar moet een oplossing voor komen. We weten sinds Jaya’s Talk op TEDxHaarlem dat er twee kampen zijn op dat gebied: de natuurkundigen en de cryptografen. Die zijn als Batman en superman. Je wilt niet tussen hen kiezen.

De kracht van geweldloos, inclusief protest

In de laatste Talk van de dag krijgen we antwoord op de vraag: ‘Waarom zou een gewone jongen gearresteerd willen worden?’ Ernst-Jan Kuiper studeerde geologie, raakte onder de indruk van de ijsvlakte van Groenland en deed al van alles om zijn carbon footprint te verminderen. Maar het was niet genoeg. Hij sloot zich aan bij Extinction Rebellion – en inderdaad, hij werd gearresteerd.

Ernst-Jan staat net als Extinction Rebellion voor geweldloos, inclusief protest. Want dat is de enige manier waarop je voldoende massa’s mensen op de been kunt brengen, zodat politici níet wegkijken. Volgens Ernst-Jan is dit de enige manier om een zesde mass extinction event te voorkomen – de vijfde betekende het uitsterven van de dinosaurussen op aarde. Op 13 april 2020 (!) is de volgende klimaatmars in Den Haag. Iedereen is welkom om mee te demonstreren.

Volgende events

TEDxHaarlem 2020 zit erop. Bekijk foto’s van ons event op Flickr.
Aan het eind van de dag kondigt licentiehouder Piet-Hein Timp aan dit jaar nog twee TEDxHaarlem salons te organiseren. Het volgende grote TEDxHaarlem-event wordt in 2021 verwacht. Voor meer info: abonneer je op onze nieuwsbrief en volg onze socials.

Tot snel!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…

TEDxHaarlem 2023: PerspectIF

september 8, 2023
In een wereld waar alles draait om PerspectIF, vragen we ons af: wat als we de status quo durven uitdagen? Wat als we de…

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…