november 15, 2017

Muziek is Magie

Bij het grote publiek is Vincent de Kort voornamelijk bekend als juryvoorzitter van het populaire tv-programma Maestro. In zijn imponerende carrière als dirigent betrad hij vele beroemde podia; van Amsterdam tot Stockholm, van Wenen tot Moskou. Op 24 november aanstaande betreedt hij het vertrouwde podium van de Haarlemse Philharmonie tijdens TEDxHaarlem. Wij vroegen Vincent naar.. 

 

…muziek als grote passie

“Liefde voor klassieke muziek is er bij mij met de paplepel ingegoten. Of, populair gezegd, door de strot geduwd. Mijn vader was consequent. Ik ontkwam er niet aan cello te studeren. Vaak zie je dat kinderen afhaken zodra ze naar de middelbare school gaan. Dan komen er andere afleidingen en indrukken. Tuurlijk, ik stond in die tijd het liefst op de tennisbaan. Maar nu kijk ik daar met zeer grote dankbaarheid op terug. Want muziek is mijn grote passie en drijfveer in het leven. Ik voel me bevoorrecht  dat ik in mijn leven belangrijke mensen ben tegengekomen die me altijd zijn blijven mentoren en ondersteunen waardoor ik mijn carrière vorm heb kunnen geven.”

 

…het belang van muziek

“Het is jammer dat muziek geen logisch onderdeel meer is van het onderwijs. Vroeger op de kleuter- en lagere school werd er veel gezongen. Dé basis voor muzikaliteit, die nagenoeg verdwenen is. Bezuinigen op cultuur is het domste dat je kunt doen, je holt er de maatschappij mee uit. We leven in een ingewikkelde tijd, een harde werkelijkheid. Muziek zorgt voor verbinding met elkaar, ongeacht afkomst of religie. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik veel kan reizen, die verbinding  ervaar ik overal ter wereld.

 

…wat is dirigeren nou eigenlijk

“Mensen denken vaak dat ik een soort verkeersregelaar ben, dat ik maar wat sta te zwaaien. Het tegendeel is waar. Je doet het écht samen met de musici. Dirigent, orkest en publiek ervaren, als het allemaal klopt, samen een euforische ervaring. Als het lukt is dat een onbeschrijflijk gevoel. Het is veel meer dan de som der delen; het is magie. Als dirigent schep je de ideale condities zodat de musici muziek kunnen maken, de voorwaarden voor die euforie. Het belangrijkste daarbij is luisteren naar de musici en daar dienend voor zijn.”

 

…in topconditie zijn

“Vergis je niet; dirigeren is een fysiek zwaar vak. Ik doe veel opera en een voorstelling duurt zo maar 4 uur. Dan moet je in topconditie zijn. Daarvoor loop ik marathons. Eigenlijk kun je het gevoel van mijn werk en het gevoel van het lopen van de marathon op een bepaalde manier vergelijken. Als ik aan de start sta van de marathon in Amsterdam of New York, voelt dat hetzelfde als achter de deur van het Concertgebouw. Wat het is? Ik kan het slecht benoemen. Je hebt je  super goed voorbereid, getraind, gerepeteerd en nog eens getraind…en dan gaat het van start, laat je de controle los. Een flow; dat is denk ik de beste benaming.”

 

…de muzieksmaak van generaties

“Klassieke muziek is voor mij muziek die de tand des tijds heeft doorstaan. Daar horen mensen als Prince en Michael Jackson ook bij. Over 100 jaar is dat nog uniek en vernieuwend en zijn het nog steeds rolmodellen. Mozart en Beethoven moet je ook zo zien. Op klassiek gebied zijn er ook echt nieuwe talenten hoor. De reeds gevestigde namen als Janine Jansen en Lang Lang, maar ook het frisse talent van de 16-jarige Noa Wildschut.”

 

Maestro

“Maestro is een laagdrempelige, entertainende manier voor het grote publiek om met klassieke muziek in aanraking te komen. Als van de kijkers een klein percentage eens naar een concert komt, is dat winst. Het programma is zeker geen truc. De deelnemers werken er bloedserieus en gedisciplineerd aan. Maar bij de eerste opmaat zien we eigenlijk al ‘die heeft het’. Wat “het” dan is? Charisma, talent, de x-factor, noem het zoals je wilt.”

 

…zijn optreden op TEDxHaarlem

“Wat ik ga doen op TEDxHaarlem? Ik ga het publiek proberen te laten inzien how the magic happens. Waar het hem in zit of het ontstaat of niet. Ik zou iedereen willen uitnodigen om het zelf te komen ervaren. Want zeg nou zelf, een beetje magie in je leven is toch het fijnste wat er is?”

 

Vincent de Kort spreekt op 24 november op TEDxHaarlem in de Philharmonie.

Sprekersbio

Interview: Judith Truijens
Foto: Marjory Haringa 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…