april 17, 2019

De man die Notre-Dame een gezicht gaf… al was het geen fraaie

In zijn roman uit 1831 gaf Victor Hugo de statige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs een gezicht – dat van de gebochelde klokkenluider Quasimodo. Wie was Victor Hugo? En wat verbindt ons als TEDx-publiek met deze Franse schrijver uit de Romantiek?

Brand op het Île de la Cité

Op 15 april 2019 brak er tijdens restauratiewerkzaamheden brand uit in de Notre-Dame. De wereld keek mee en huilde, terwijl het dak en de torenspits knetterend instortten. Inmiddels is duidelijk dat de fundering en de belangrijkste delen van de kerk bewaard zijn gebleven, en wordt er een start gemaakt met de restauratiewerkzaaamheden.

De brand in 2019 is ongetwijfeld een van de verhalen die toekomstige generaties hun kinderen vertellen over de beroemde Franse kathedraal op de Île de la Cité. Een ánder beroemd, maar fictief verhaal is natuurlijk dat van de Klokkenluider van de Notre-Dame.

Quasimodo

Het meeslepende verhaal speelt zich af in de Notre-Dame, waar Quasimodo als baby wordt achtergelaten. De verminkte, gebochelde en dove Quasimodo woont hier vervolgens samen met zijn adoptieouder Claude Frollo en raakt verliefd op zigeunermeisje Esmeralda. In het boek blijft het bij onbeantwoorde liefde tussen het mooie meisje en de afstotelijke Quasimodo, maar in de films en de vele musicals die er van het verhaal zijn gemaakt, wordt er uiteindelijk wél gezoend!

Victor Hugo

Bedenker en schrijver van het klokkenluidersverhaal is Victor Marie Hugo. Beroemd schrijver in de Romantiek, politiek actief – eerst als republikein, later omarmde hij juist het liberale gedachtengoed. In zijn werk nam hij het niet nauw met de klassieke regels van eenheid van tijd en van plaats, wat hem onder andere op forse kritiek van de koninklijke censuur kwam te staan.

In 1831 verscheen Hugo’s eerste echte roman, de Notre-Dame de Paris – het klokkenluidersverhaal. Het werk was deels bedoeld om de lokale overheid ertoe aan te zetten de vervallen kathedraal te restaureren. Pas ruim 30 jaar later en een schrijversleven verder, verscheen Hugo’s ándere wereldberoemde roman Les Misérables, een aanklacht tegen sociale ongelijkheid.

Uiteindelijk klom Victor Hugo op in politieke en maatschappelijke kringen tot hij het aan de stok kreeg met Napoleon III, een neef van Napoleon Bonaparte. Op dat moment koos hij voor een leven in ballingschap buiten de Franse landsgrenzen.

Uiteindelijk keert Hugo terug in Frankrijk en schrijft hier zijn laatste werken, waarna hij in 1885 overlijdt. Zijn lijkkist is hierna dagenlang onder de Arc de Triomphe uitgestald, waar circa 3 miljoen Fransen afscheid kwamen nemen.

Krachtige ideeën waarvoor de tijd rijp is

Het omvangrijke oeuvre van Victor Hugo is ook vandaag nog populair onder publicisten en sprekers. Tot zijn meest beroemde quotes om aan te halen, behoren oneliners als:

“Ik heb liever dat men sist voor een goed couplet, dan dat ik applaus ontvang voor een slechte.”

“Hoe kort ons leven ook is, we maken het nog korter door onze tijd te verspillen.”

“Tolerantie is de beste religie.”

In het kader van Ideas worth spreading, het TEDx-motto, laat Vicor Hugo ons weten:

“Er is niets krachtiger dan een idee waarvoor de tijd rijp is.”

Wat hadden we hem graag ons podium gegund om zijn gedachtengoed met het TEDx-publiek te delen!

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Gezocht: vrijwilligers TEDxHaarlem (communicatie & fotografie)

juli 2, 2022
We hebben grootse plannen in het verschiet! Plannen om impact te maken in de Haarlemse community met ‘Ideas worth spreading’. Wil jij onderdeel uitmaken…

TEDxHaarlemSalon: Haarlem Floreert!

april 20, 2022
Donderdag 19 mei 2022 De Koepel 20.00-21.30 uur, aansluitend borrel Tickets: €15,– (excl. boekingskosten)  Tickets kopen Haarlem is altijd een favoriete stad geweest om…

Gezocht: vrijwilligers kernteam TEDxHaarlem (comms en sponsor/finance)

januari 31, 2022
Na het succes van 2021 is TEDxHaarlem weer veel moois van plan in 2022. Dit dus en méér! Wil jij ons team versterken? We…

TED Talk Sophie Poldermans: What 3 Armed Teenage Girls Taught Me About Core Values

januari 7, 2022
In de Tweede Wereldoorlog spelen drie Haarlemse vriendinnen een belangrijke rol in het Haarlemse verzet. Hannie Schaft en de zussen Truus en Freddie Oversteegen…