april 17, 2019

De man die Notre-Dame een gezicht gaf… al was het geen fraaie

In zijn roman uit 1831 gaf Victor Hugo de statige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs een gezicht – dat van de gebochelde klokkenluider Quasimodo. Wie was Victor Hugo? En wat verbindt ons als TEDx-publiek met deze Franse schrijver uit de Romantiek?

Brand op het Île de la Cité

Op 15 april 2019 brak er tijdens restauratiewerkzaamheden brand uit in de Notre-Dame. De wereld keek mee en huilde, terwijl het dak en de torenspits knetterend instortten. Inmiddels is duidelijk dat de fundering en de belangrijkste delen van de kerk bewaard zijn gebleven, en wordt er een start gemaakt met de restauratiewerkzaaamheden.

De brand in 2019 is ongetwijfeld een van de verhalen die toekomstige generaties hun kinderen vertellen over de beroemde Franse kathedraal op de Île de la Cité. Een ánder beroemd, maar fictief verhaal is natuurlijk dat van de Klokkenluider van de Notre-Dame.

Quasimodo

Het meeslepende verhaal speelt zich af in de Notre-Dame, waar Quasimodo als baby wordt achtergelaten. De verminkte, gebochelde en dove Quasimodo woont hier vervolgens samen met zijn adoptieouder Claude Frollo en raakt verliefd op zigeunermeisje Esmeralda. In het boek blijft het bij onbeantwoorde liefde tussen het mooie meisje en de afstotelijke Quasimodo, maar in de films en de vele musicals die er van het verhaal zijn gemaakt, wordt er uiteindelijk wél gezoend!

Victor Hugo

Bedenker en schrijver van het klokkenluidersverhaal is Victor Marie Hugo. Beroemd schrijver in de Romantiek, politiek actief – eerst als republikein, later omarmde hij juist het liberale gedachtengoed. In zijn werk nam hij het niet nauw met de klassieke regels van eenheid van tijd en van plaats, wat hem onder andere op forse kritiek van de koninklijke censuur kwam te staan.

In 1831 verscheen Hugo’s eerste echte roman, de Notre-Dame de Paris – het klokkenluidersverhaal. Het werk was deels bedoeld om de lokale overheid ertoe aan te zetten de vervallen kathedraal te restaureren. Pas ruim 30 jaar later en een schrijversleven verder, verscheen Hugo’s ándere wereldberoemde roman Les Misérables, een aanklacht tegen sociale ongelijkheid.

Uiteindelijk klom Victor Hugo op in politieke en maatschappelijke kringen tot hij het aan de stok kreeg met Napoleon III, een neef van Napoleon Bonaparte. Op dat moment koos hij voor een leven in ballingschap buiten de Franse landsgrenzen.

Uiteindelijk keert Hugo terug in Frankrijk en schrijft hier zijn laatste werken, waarna hij in 1885 overlijdt. Zijn lijkkist is hierna dagenlang onder de Arc de Triomphe uitgestald, waar circa 3 miljoen Fransen afscheid kwamen nemen.

Krachtige ideeën waarvoor de tijd rijp is

Het omvangrijke oeuvre van Victor Hugo is ook vandaag nog populair onder publicisten en sprekers. Tot zijn meest beroemde quotes om aan te halen, behoren oneliners als:

“Ik heb liever dat men sist voor een goed couplet, dan dat ik applaus ontvang voor een slechte.”

“Hoe kort ons leven ook is, we maken het nog korter door onze tijd te verspillen.”

“Tolerantie is de beste religie.”

In het kader van Ideas worth spreading, het TEDx-motto, laat Vicor Hugo ons weten:

“Er is niets krachtiger dan een idee waarvoor de tijd rijp is.”

Wat hadden we hem graag ons podium gegund om zijn gedachtengoed met het TEDx-publiek te delen!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…