februari 19, 2020

De magische aantrekkingskracht van de Formule 1

“Dat de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix naar het legendarische circuit van Zandvoort komt, is voor veel Nederlanders een droom die uitkomt. Het is fantastisch om mee te werken aan dit bijna ‘on-Nederlands’ grote project”, aldus commercieel directeur Tijmen Bos.

 Met zijn achtergrond als ondernemer en in verschillende directierollen bij onder andere de FD Mediagroep, Telegraaf Mediagroep, Sky Radio Groep en Talpa Radio brengt hij een schat aan commerciële ervaring mee. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor onder meer sponsoring, ticketing en hospitality. In zijn huidige baan komen zijn jarenlange passie voor sport en de Formule 1 en ervaring op het gebied van commercie, media en entertainment allemaal samen.

 Je bent pas vorig jaar mei begonnen met deze baan. Het is nogal een uitdaging om in zo’n kort tijdsbestek een evenement van deze omvang te realiseren. Geeft dit niet veel stress?

“Gelukkig kan ik veel dingen tegelijk doen en word ik hier niet zenuwachtig van. Mijn dossier is de commercie. Dit is voor mij niet complex, maar er moet wel heel veel in korte tijd gebeuren. Daar zit de uitdaging. Het verbinden van mensen en merken door middel van media, marketing en technologie is de rode draad in mijn carrière. Vanwege mijn ervaring op dit gebied ben ik gevraagd om te helpen bij de organisatie van dit allergrootste sportevent dat Nederland kent. Ik heb er een weekend over nagedacht, want ik was eigenlijk van plan mijn eigen kompas te volgen. Om mijn idee over een wereldwijde samenwerking van mensen om geld te genereren voor goede doelen, vorm te geven.  Maar dit kwam op mijn pad en het is zo’n schitterend project. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen!

 Zou de Grand Prix op Zandvoort zijn terug gekeerd zonder het succes van Max Verstappen?

“Ik denk het niet. Door de ‘Oranje-gekte’ rondom Max is het idee ontstaan om de Grand Prix terug te halen naar Nederland. Zijn succes heeft een enorme aantrekkingskracht op miljoenen Nederlanders en hierdoor ook op het bedrijfsleven. Iedereen wil erbij horen en deel uitmaken van de magie. Naast de Formule 1 zijn er allerlei andere races en entertainment. Je moet behoorlijk je best doen om alles in drie dagen te zien. We noemen het dan ook ‘The ultimate racefestival’, want het is meer dan alleen een autosportwedstrijd. Een groep ondernemers heeft met steun van het bedrijfsleven en fans lef getoond en ongelofelijk veel werk verzet om de droom van veel racefans te realiseren. Het is wel een klein wonder dat het is gelukt.”

Wat maakt dit circuit zo bijzonder?

“Het circuit staat al vanaf de start van de autosport in 1952 op de kalender. Alle grote coureurs hebben er gereden. Het parcours is niet zomaar ergens aangelegd, maar volgt de natuurlijke heuvels en bochten in de duinen. Spectaculair zijn de twee nieuw aangelegde kombochten. Dit heeft Zandvoort als enige circuit en het gaat zeker een uitdaging voor de coureurs vormen. Tijdens de trainingen zullen ze zoveel mogelijk data proberen te verzamelen, want deze bochten hebben een hellingshoek en hoe kom je die zo goed en zo snel mogelijk door? Daarnaast is de ligging heel speciaal: in het duingebied tussen Amsterdam en de Noordzee.”

Wanneer is deze Grand Prix voor jou geslaagd?

“Dat is heel simpel. Als de mensenmassa zondagavond is vertrokken, iedereen blij is en het gevoel heeft ‘daar moét ik volgend jaar weer bij zijn’. Daarnaast zou ik het fijn vinden als we tot de conclusie kunnen komen dat we de organisatie in goede afweging en balans met de natuur en cultuur hebben gedaan. Dat onze footprint zo laag mogelijk is geweest.”

Wat ga je vertellen op TEDxHaarlem?

“Wat is de magie van de Formule 1 en wat kunnen anderen daarvan leren?”

Tijmen Bos is spreker op TEDxHaarlem op 4 maart 2020 in de Philharmonie.

TICKET(S) BESTELLEN

Tekst: Carla Visser
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…