juli 10, 2019

De kleurrijke wereld van synesthesie

Cijfers in kleur waarnemen. Of een geluid proeven. Voor synestheten is dat heel normaal. Hun brein legt verbanden tussen verschillende hersengebieden, waardoor hun zintuiglijke waarnemingen worden aangevuld met andere geluiden, kleuren of bijvoorbeeld geuren. Naar schatting heeft maar liefst 4% van de bevolking een bepaalde vorm van synesthesie.

Genetisch bepaald

Synesthesie is aangeboren. Het komt in bepaalde families vaker voor, hoewel het gen dat verantwoordelijk is voor de ‘aandoening’ niet 100% is vastgesteld. Als baby hebben we allemaal extra verbindingen tussen hersengebieden. Deze worden op latere leeftijd verbroken. Synestheten houden die extra verbindingen, waardoor hun speciale ervaringen ontstaan.

Iedereen kent wel een synestheet

Veel synestheten weten niet wat synesthesie inhoudt. Zij houden hun bevindingen voor zich, uit angst niet geloofd te worden of voor ‘gek’ te worden versleten . Maar synesthesie is geen hallucinatie of een aandoening van de zintuigen. Iedereen kent wel een synestheet, ook al komen deze er lang niet altijd voor uit.

TEDx Talks over synesthesie

TED laat als geen ander platform de kracht en uniekheid van het menselijk brein zien, in al haar facetten. In verschillende TEDx Talks is in het verleden al aandacht besteed aan synesthesie.

Seeing Sound: How Synesthesia Can Change Our Thinking

Annie Dickinson kan geluiden horen en geluiden zien. Tijdens TEDxLancaster vertelt zij over hoe ze als synestheet de ‘true colors’ van anderen kan zien.

 

When 2+2 equals green

Wat doe je als je als 11-jarige ontdekt dat je de wereld compleet anders waarneemt dan je klasgenoten?

 

Synesthesia and What It Has Taught Me

Als kunstenaar heeft Melissa McCracken haar werk ervan gemaakt anderen deelgenoot te maken van de wereld van synesthesie.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…