juli 10, 2019

De kleurrijke wereld van synesthesie

Cijfers in kleur waarnemen. Of een geluid proeven. Voor synestheten is dat heel normaal. Hun brein legt verbanden tussen verschillende hersengebieden, waardoor hun zintuiglijke waarnemingen worden aangevuld met andere geluiden, kleuren of bijvoorbeeld geuren. Naar schatting heeft maar liefst 4% van de bevolking een bepaalde vorm van synesthesie.

Genetisch bepaald

Synesthesie is aangeboren. Het komt in bepaalde families vaker voor, hoewel het gen dat verantwoordelijk is voor de ‘aandoening’ niet 100% is vastgesteld. Als baby hebben we allemaal extra verbindingen tussen hersengebieden. Deze worden op latere leeftijd verbroken. Synestheten houden die extra verbindingen, waardoor hun speciale ervaringen ontstaan.

Iedereen kent wel een synestheet

Veel synestheten weten niet wat synesthesie inhoudt. Zij houden hun bevindingen voor zich, uit angst niet geloofd te worden of voor ‘gek’ te worden versleten . Maar synesthesie is geen hallucinatie of een aandoening van de zintuigen. Iedereen kent wel een synestheet, ook al komen deze er lang niet altijd voor uit.

TEDx Talks over synesthesie

TED laat als geen ander platform de kracht en uniekheid van het menselijk brein zien, in al haar facetten. In verschillende TEDx Talks is in het verleden al aandacht besteed aan synesthesie.

Seeing Sound: How Synesthesia Can Change Our Thinking

Annie Dickinson kan geluiden horen en geluiden zien. Tijdens TEDxLancaster vertelt zij over hoe ze als synestheet de ‘true colors’ van anderen kan zien.

 

When 2+2 equals green

Wat doe je als je als 11-jarige ontdekt dat je de wereld compleet anders waarneemt dan je klasgenoten?

 

Synesthesia and What It Has Taught Me

Als kunstenaar heeft Melissa McCracken haar werk ervan gemaakt anderen deelgenoot te maken van de wereld van synesthesie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Gezocht: vrijwilligers TEDxHaarlem (communicatie & fotografie)

juli 2, 2022
We hebben grootse plannen in het verschiet! Plannen om impact te maken in de Haarlemse community met ‘Ideas worth spreading’. Wil jij onderdeel uitmaken…

TEDxHaarlemSalon: Haarlem Floreert!

april 20, 2022
Donderdag 19 mei 2022 De Koepel 20.00-21.30 uur, aansluitend borrel Tickets: €15,– (excl. boekingskosten)  Tickets kopen Haarlem is altijd een favoriete stad geweest om…

Gezocht: vrijwilligers kernteam TEDxHaarlem (comms en sponsor/finance)

januari 31, 2022
Na het succes van 2021 is TEDxHaarlem weer veel moois van plan in 2022. Dit dus en méér! Wil jij ons team versterken? We…

TED Talk Sophie Poldermans: What 3 Armed Teenage Girls Taught Me About Core Values

januari 7, 2022
In de Tweede Wereldoorlog spelen drie Haarlemse vriendinnen een belangrijke rol in het Haarlemse verzet. Hannie Schaft en de zussen Truus en Freddie Oversteegen…