juli 10, 2019

De kleurrijke wereld van synesthesie

Cijfers in kleur waarnemen. Of een geluid proeven. Voor synestheten is dat heel normaal. Hun brein legt verbanden tussen verschillende hersengebieden, waardoor hun zintuiglijke waarnemingen worden aangevuld met andere geluiden, kleuren of bijvoorbeeld geuren. Naar schatting heeft maar liefst 4% van de bevolking een bepaalde vorm van synesthesie.

Genetisch bepaald

Synesthesie is aangeboren. Het komt in bepaalde families vaker voor, hoewel het gen dat verantwoordelijk is voor de ‘aandoening’ niet 100% is vastgesteld. Als baby hebben we allemaal extra verbindingen tussen hersengebieden. Deze worden op latere leeftijd verbroken. Synestheten houden die extra verbindingen, waardoor hun speciale ervaringen ontstaan.

Iedereen kent wel een synestheet

Veel synestheten weten niet wat synesthesie inhoudt. Zij houden hun bevindingen voor zich, uit angst niet geloofd te worden of voor ‘gek’ te worden versleten . Maar synesthesie is geen hallucinatie of een aandoening van de zintuigen. Iedereen kent wel een synestheet, ook al komen deze er lang niet altijd voor uit.

TEDx Talks over synesthesie

TED laat als geen ander platform de kracht en uniekheid van het menselijk brein zien, in al haar facetten. In verschillende TEDx Talks is in het verleden al aandacht besteed aan synesthesie.

Seeing Sound: How Synesthesia Can Change Our Thinking

Annie Dickinson kan geluiden horen en geluiden zien. Tijdens TEDxLancaster vertelt zij over hoe ze als synestheet de ‘true colors’ van anderen kan zien.

 

When 2+2 equals green

Wat doe je als je als 11-jarige ontdekt dat je de wereld compleet anders waarneemt dan je klasgenoten?

 

Synesthesia and What It Has Taught Me

Als kunstenaar heeft Melissa McCracken haar werk ervan gemaakt anderen deelgenoot te maken van de wereld van synesthesie.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…