november 16, 2017

Een interview met Ricardo Lieuw On

“Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk voor elke generatie. Omgevingen veranderen altijd en daar heeft iedereen, jong of oud, mee te maken. Het is daarom heel waardevol om mee te kunnen veranderen op een manier die voor jou werkt en bij jou past. Gelukkig is dit een vaardigheid waarin iedereen beter kan worden”, aldus TEDxHaarlem spreker Ricardo Lieuw On.

 

Sinds 2015 werkt Ricardo, naast zijn studie Klinische Psychologie, als trainer bij Remind Learning in Amsterdam. Hij helpt scholieren, studenten, ouders en docenten om ‘slim zichzelf’ te zijn, door ze te leren ‘leren’ op de manier die bij ze past.

 

Waar komt je interesse in leren en zelfontwikkeling vandaan?

“In 2009 ging ik voor 9 maanden naar de Verenigde Staten. Daar werkte ik als ‘bagger’, inpakker van boodschappen. Het viel me op dat Amerikanen anders zijn dan Nederlanders: ze beginnen al snel een praatje met je. Zelf ervaarde ik een barrière om contact te maken en ik ging onderzoeken hoe het kwam dat ik mezelf er bewust toe moest zetten om een praatje met een onbekende te maken. Het was een periode van veel  nieuwe indrukken, nieuwe vrienden en ik vroeg me af:  “Wie wil ik zijn? Wil ik opener zijn of niet? “

 

Ben je daarna meteen met je studie Klinische Psychologie begonnen?

“Nee, ik ging werken in een nachtclub in Amsterdam en ik heb heel veel gefeest. Daar kreeg ik na een tijdje genoeg van. Ik wilde weer naar school en heb mijn propedeuse HBO-rechten gehaald, maar ik vond eigenlijk alleen de filosofische vakken leuk. Toen ik daarna met Psychologie begon, was er meteen een echte klik: ik wilde alles weten! Zoveel als ik spijbelde op de middelbare school, zoveel studeerde ik nu. Ik ontdekte dat ik studeren écht leuk vind en ik werd uitgekozen voor het Honours-programma.”

 

Hoe ben je bij Remind Learning terecht gekomen?

“In het tweede jaar van het Honours-programma kwam ik erachter dat ik graag les wilde geven. De kritische vragen van mijn docent prikkelden mijn interesse en ik wilde doen wat hij deed. Als vrijwilliger ben ik les gaan geven aan kinderen om hen vooruit te helpen met hun taalvaardigheden en algemene ontwikkeling. Vervolgens begon ik in 2015 als trainer bij Remind Learning.”

 

Wat heb je zelf geleerd van het geven van trainingen?

“Dat iedereen op een andere manier leert. Door verschillende dingen uit te proberen, kom je erachter wat voor jou het beste werkt. Dit ervaringsgerichte leren kan echt iets voor mensen betekenen. Ik gaf een keer een training van één week aan een zomerschool. De groep van 6 VMBO jongens met petjes hing ongeïnteresseerd achterover geleund op hun stoel. Halverwege de training zaten ze ineens rechtop en deden ze mee. Na afloop kwamen ze mij bedanken met een ‘boks’. Geweldig om mee te maken!”

 

Wat geeft je de meeste voldoening?

“Ik word enthousiast van leren in het algemeen en wil mezelf blijven ontwikkelen. Als mensen iets eerst niet snappen, maar opeens het licht zien, doet mij dat ontzettend veel plezier. Het is mooi om iemand te helpen om de wereld en zichzelf beter te begrijpen.”

 

Wat wil je in de toekomst bereiken?

“Na mijn master in de Klinische Psychologie wil ik in dit vakgebied verder gaan. Ik hou van diepgang en wil mensen helpen door een langdurig proces aan te gaan om ze te helpen. Mijn uiteindelijke doel is: onderwijzen en mensen op persoonlijk vlak helpen.”

 

Wat ga je doen op TEDxHaarlem?

“Ik hoop mensen te inspireren om het proces van zelfontwikkeling in te duiken.”

 

Remind Learning is in 2008 opgericht door twee studenten. Zij begonnen hun studie aan de universiteit, maar vroegen zich af : ‘Hoe moet je eigenlijk leren?’ Aan leervaardigheid en persoonlijke ontwikkeling werd vrijwel geen aandacht besteed op de middelbare school. Door wetenschappelijke kennis over leren, motivatie en wilskracht te verzamelen en deze te koppelen aan hun eigen ervaring, brachten ze terug in het onderwijs wat ze zelf hadden gemist. De trainers van Remind Learning zijn enthousiaste studenten, die leerlingen verschillende technieken aandragen om uit te proberen wat voor hen het beste werkt. Leren is heel persoonlijk. Iedereen leert op zijn eigen manier en door te experimenteren kun je niet alleen beter worden in leren, maar ook in bijvoorbeeld koken of tennissen. Leren is een universeel proces, waarin je beter kunt worden en het maximale uit jezelf kunt halen.

 

Ricardo Lieuw On spreekt op 24 november op TEDxHaarlem in de Philharmonie.

Sprekersbio

Interview: Carla Visser
Foto: Bibi Veth

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…