november 21, 2017

Interview met Lorenzo Mignacca

De jongeren bigband New Harlem Deluxe uit Haarlem is in 2009 opgericht en speelde al in 2015 op het North Sea Jazz festival. Ook is zij elk jaar een graag geziene gast op Haarlem Jazz. In 2013 en 2015 tourde New Harlem Deluxe door Italië. Het ensemble is opgericht door Lorenzo Mignacca, trompettist, componist en arrangeur. Hij werkte voor Combattimento Consort Amsterdam, het Nederlands Blazers Ensemble, was componist en bandleider bij Diggin de Groove en tourde als trompettist met o.a Waylon. We stelden hem een paar korte vragen.

 

Waarom heb je 8 jaar geleden een jongerenbigband opgericht?

‘Ik gaf les op een muziekschool in Haarlem en had een aantal leerlingen dat zeer getalenteerd was. Daar was helaas geen mogelijkheid om met elkaar hedendaagse muziek te spelen – jazz, funk, pop – iets wat ze veel liever zouden willen spelen. Ik vond dat zonde en ben daarom een ensemble begonnen zodat jongeren ervaring kunnen opdoen met samenspelen. Na twee maanden was er al een wachtlijst voor de jongeren bigband. Nou is het niet zo dat er alleen maar supergetalenteerde mensen in spelen. Het belangrijkste is dat de jongeren gemotiveerd zijn om iets te willen leren en zich daarvoor inzetten’.

 

Is er een leeftijdsgrens?

‘Aanvankelijk had ik het idee dat het een leeftijdsgrens zou moeten hebben van 18 jaar. Die leeftijdsgrens heb ik losgelaten. Het is anders moeilijk om alle plekken in de band in te vullen. De bandleden hebben er vaak ook nog plezier in en willen graag doorgaan. Maar we blijven wel een jongeren band’.

 

Met twintig jonge mensen op pad, dat lijkt nogal een gedoe. Is dat ook zo?

‘We treden zo’n 15 á 20 keer per jaar op. Veel op festivals. Ik regel de optredens. Soms reizen we met een tourbus, daar past alles makkelijk in. Het regelen kost veel tijd. Het enige dat ik verwacht van de jongeren is hun commitment. Ik begrijp dat ze ook andere dingen hebben te doen, school, studie, werk, sport. In een band van twintig man kan het niet zo zijn dat je er niet bent. Dat is de afspraak’.

 

Op TEDxHaarlem spelen jullie muziek van en met DJ Dansor. Past elektronische muziek wel bij een bigband?

‘Dat moet je eigenlijk niet aan mij vragen. Ik ben muzikant, een blazer. Houd van jazz, van heftige stukken. Ik heb alle arrangementen voor de bigband geschreven. En Anett (DJ Dansor) is echt supercreatief en lief. De ‘kids’ vinden het in ieder geval te gek om te spelen’.

 

Wat zijn jouw plannen met New Harlem Deluxe?

‘Ieder jaar doen we een groot project met nieuw repertoire, bijvoorbeeld New Orleans straatmuziek of salsa. Volgend jaar wil ik een tower of power project doen, blanke soul muziek, en wellicht een nieuwe tour. Een tour door het Oostblok deze zomer bleek helaas te lastig te regelen. Ik heb ook nog altijd het idee om iets met een old-school hip-hop dj te doen, maar heb nog niemand gevonden die kan ‘scratchen’. Plannen zat dus, maar alles moet geregeld worden en vaak in korte tijd. Ook zijn er soms wisselingen in de band waar je rekening mee moet houden’.

 

Ben je nog op zoek naar jonge muzikanten?

‘Ik ben echt dringend om zoek naar een Tombonist/e. Iemand tussen 17 en 25 jaar die het leuk vindt om in een van de beste jongeren bigbands van Nederland te spelen. Kijk gewoon even kijken op newharlemdeluxe.nl . Ook hebben we nog audities voor gitaar’.

interview: David van Tol
Fotografie: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…

TEDxHaarlem 2023: PerspectIF

september 8, 2023
In een wereld waar alles draait om PerspectIF, vragen we ons af: wat als we de status quo durven uitdagen? Wat als we de…

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…