september 6, 2021

‘Mijn urgentie om te groeien is groter dan mijn angst om het niet te doen’

LAKSHMI combineert zang met spoken word. Ze heeft al twee albums en theatertours op haar naam staan. Daarnaast was ze een van de kandidaten in het 21e seizoen van Wie is de Mol en was ook regelmatig te zien in De Wereld Draait Door.

De jonge super verlegen Lakshmi

‘Als kind was ik super verlegen en kroop weg in mijn eigen wereld. Ik was altijd bezig met muziek en gedichtjes schrijven. Ballet was daarnaast mijn eerste liefde. En op het podium vond ik het prima om vooraan te staan. Want optreden was veel minder eng dan het echte leven; een feestje met veel mensen, ja dat was mijn ergste nachtmerrie’.

‘Qua muziek verzon ik zelf liedjes en mijn stem deed de rest. Op het podium voel ik me sterk en krachtig en kan ik al mijn expressie kwijt. Ik zou echt niet weten wat ik anders zou moeten doen met mijn leven. Je kan gewoon zeggen dat het er al vroeg inzat’.

Meer dan zang

‘Ik ben bewust niet alleen zangeres maar mix dit met film, visuals en spoken word. Deze aanpak begon bij mijn eerste theatertour ADEM (2018/2019) waar ik 90 shows mee speelde. De liedjes zijn dan vaak in het Engels en dit vul het aan met spoken word.

Spoken word is echt mijn persoonlijke verhaal, net als de nummers zelf. En heb in de afgelopen periode geleerd dat die combinatie juist
voor mij werkt. En kan dit inmiddels ook brengen op festivals in combinatie met lekker beuken.’

(Huid)honger

‘Mijn huidige theater voorstelling heet: huidhonger. Ik vind het een prachtig woord. Het is oer, universeel, menselijk en dierlijk tegelijk. Er zit bijna een schaamte op huidhonger en dat is echt nergens voor nodig. Want als baby word je direct op de huid van je moeder geplaatst en ook oudere mensen hebben aanraking nodig. En in alle levensfases tussendoor blijft aanraking net zo belangrijk. Het is een heel groot probleem als je dit niet meer hebt.’

‘Zelf heb ik ook soms honger, de honger om bij een groep te horen en in die groep mensen te vertrouwen. Ik heb dat nog niet vaak ervaren. Voordat Wie is de Mol begon was ik angstig en bang om afgewezen te worden. Want in mijn gedachten denken mensen altijd negatief en dus ook over mij. Dat zit er gewoon in. Daarom heb ik wel een weg afgelegd om te komen waar ik nu ben. Maar ik ben er nog steeds niet: ik heb de neiging nog wel eens om weg te rennen. Zoals net voor een optreden of voor Wie is de Mol of straks voor de TED talk. Dat probeer ik nu te omhelzen en gewoon te accepteren dat het er is. Klinkt makkelijk he? De praktijk is weerbarstiger. Maar mijn urgentie om te groeien is groter dan mijn angst om het niet te doen. Vandaar dat ik er straks gewoon ben.’
 

Groeispurt

‘In mijn vak ben ik ambitieus en nog lang niet waar ik naar toe wil. Mijn muziek mag vooral melodisch beter. En ook op het gebied van schrijven wil ik beter en persoonlijker worden. Mijn nieuwste nummer ‘grow with you’ weerspiegelt dat. Ik voel dat ik in een zoekende, groeispurt fase zit. En ben benieuwd of ik ooit tevreden zal zijn. Mijn inspiratie haal ik uit muziek, ik bewonder Pink. Maar vooral haal ik inspiratie uit schrijvers en dichters. Je kan mij niet blijer maken dan met werk van Vasalis, Connie Palmen, Leonard Cohen en Haruki Murkami. Wat dat betreft was de Corona-pandemie wel een goede tijd,’ lacht ze.

LAKSHMI zien spreken op TEDxHaarlem 2021? 

Lakshmi is te zien op TEDxHaarlem op woensdag 29 september van 19.00-21.30 uur in de Grote Zaal van de Philharmonie in Haarlem. 

Tickets kosten 32,50 euro, inclusief koffie of thee. Dit zijn geplaceerde kaarten. Met het gehanteerde testbeleid (zie onder) is het mogelijk om naast iemand geplaatst te worden, zonder 1,5 meter afstand ertussen. Er is een korte pauze voor toiletbezoek. Tickets zijn verkrijgbaar via de Philharmonie Haarlem.

Entree tot dit event is enkel mogelijk met een geldige QR-code in de Corona CheckApp. Een zelftest is niet geldig en geeft geen toegang. Voor meer informatie, kijk hier. De organisatie vraagt begrip voor een eventuele onverwachte wijziging van inhoud, duur of tijdstip van het programma als gevolg van gewijzigde RIVM-maatregelen. Meer informatie.

Interview: Judith Truijens
Fotografie: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…