november 12, 2017

Een interview met Anne van der Krol

“Mijn generatie verschuilt zich letterlijk en figuurlijk achter de telefoon”, aldus TEDxHaarlem spreker Anne van der Krol. “Ik vind dat erg jammer.” 

 

Anne is tweedejaars studente Bestuurs- en Organisatiewetenschappen. Afgelopen jaar verruilde ze het massale van de Vrije Universiteit in Amsterdam voor het meer persoonlijke contact op de Universiteit Utrecht. Toen haar de vraag bereikte of ze mee wilde doen aan een digitale detox was ze meteen enthousiast. Een week lang zonder smartphone, computer, tv en radio. Kortom, totale onthouding. Tijdens TEDxHaarlem deelt ze haar verrassende bevindingen.

 

Wat motiveerde jou tot het meedoen aan de digitale detox?

“De digitale detox was onderdeel van het vak over de twee domeinen Democratische Rechtsstaat en Digitalisering. De detox heb ik gedaan samen met de twintig andere studenten die het vak volgden. Filosoof en docent Hans Schnitzler heeft het experiment hiervoor ook gedaan met studenten van De Bildung Academie.

Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Ik maak als twintigjarige onderdeel uit van de generatie Z. Dat betekent dat ik echt géén idee heb hoe het leven eruit zag zonder een smartphone en computer! Dat wilde ik wel eens gaan ervaren.”

 

Zie jij het smartphone-gebruik als een verslaving?

“Absoluut. Ik denk daarom ook dat een digitale detox de enige manier is om te ervaren hoe het is zonder. We hadden veel steun aan elkaar. Waarschijnlijk had ik het anders niet volgehouden. Voor een telefoon geldt dat je ‘m zo uit je broekzak in je handen hebt. Die beweging is zo ingesleten geraakt.

De meeste deelnemers hadden, ondanks goede voornemens, een terugval na de detoxweek. Dat zegt wel wat. Veel vrienden ontkennen nog steeds dat ze ieder moment van de dag naar hun telefoon grijpen. Het is echt een patroon van jongs af aan. Hoewel ik er de laatste tijd veel met vrienden over praat, is er nog niemand die gezegd heeft: ik ga het ook doen. Ik heb de indruk dat mensen het niet durven.” 

 

Voel jij je een ‘smombie’ ?

“Haha, dat is een woord dat Hans Schnitzler vaak gebruikt. Een samentrekking van ‘smartphone’  en ‘zombie’. Mijn generatiegenoten hebben het druk. Op ieder vrij moment wordt de smartphone gepakt. Je blijft hierdoor voortdurend geprikkeld, met als gevolg dat je een constante druk ervaart en weinig tot rust komt. Ik werd wel behoorlijk geleefd door mijn telefoon.”   

 

Op je 18e heb je ruim vier maanden door ZO-Azië gereisd. Is de smartphone ook daar ieders beste vriend? 

“Een smartphone is er over het algemeen nog schaars goed. Myanmar (Birma) heeft met haar prachtige tempels de meeste indruk op mij gemaakt. De monniken maakten echt contact met toeristen, ook met vrouwen, dat vond ik super vet. Vooral in Myanmar was een smartphone nog heel bijzonder. Ik heb mijn nog halfvolle SIM-kaart achtergelaten bij lokale bewoners. Ze waren de hemel te rijk.”

 

Wat vind je, terug naar de tijd zonder smartphone?

“Eh…, daar heb ik nog nooit over nagedacht! Bellen en sms’en is heel handig. En het is leuk dat mijn oma via Facebook het gevoel heeft dat ze meer bij mijn leven betrokken is. Maar het gaat om de mate van gebruik, dat is vaak buitensporig  en onnodig veel. Google, Facebook, ze willen dat je meer liked en swiped en minder slaapt. Dat houdt mensen verslaafd.

 

Wat ga je doen op TEDxHaarlem?

Ik ga een persoonlijk verhaal vertellen waarbij ik verwacht dat veel mensen zich erin zullen herkennen. Ik wil graag bijdragen aan een stuk bewustzijn. Zodat we met een frisse, andere blik de wereld in kijken. Ik hoop dat het iets losmaakt bij anderen. Ja, dat hoop ik echt.”

 

Anne van der Krol spreekt op 24 november op TEDxHaarlem in de Philharmonie.

Sprekersbio

Interview: Gea Boschma
Foto: Marjory Haringa 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…