november 8, 2016

Dichterbij de Haarlemmer #7 – What’s in a name?

Over de herkomst van de plaatsnaam Haarlem bestaan veel veronderstellingen. Zo zou er een legendarische heer Lem zijn geweest. Een reus uit lang vervlogen tijden die zo blij was dat hij eindelijk een vrouw had gevonden, dat hij zijn reuzenkracht gebruikte om een stad voor haar te bouwen: de stad van heer Lem, ofwel Haarlem.

Een ander verhaal verwijst naar een Gotische volksstam de Herulen, met hun hoofdstad Haarlem, maar het lijkt waarschijnlijker dat het een verbastering is van ‘Haarloheim’. Deze samenvoeging van ‘haar’, ‘loo’ en ‘heim’ zou voortkomen uit de ligging van de woonplaats (heim) op een hoge plek (haar) in het bos (loo). Haarlem was omringd door veen en moeras. In het noorden lag het IJ, dit was een drassig gebied en in het zuiden zorgde het Haarlemmermeer voor een vochtige omgeving. Bovendien waren er veel grachten en onder de Grote Markt liep een beek. Al deze natte omstandigheden waren een broedplaats voor muggen en dit kan de bijnaam ‘muggen’ voor de Haarlemmers verklaren, maar zeker is dit allerminst, want ook hier zijn er meerdere volksverhalen die de oorsprong proberen te verklaren.

Zo zou de geuzennaam afkomstig kunnen zijn van de kleingeestigheid, het ‘muggenziften’ van Haarlemmers. Het ‘spijkers op laag water zoeken’. Een ander verhaal verwijst weer naar een heks die Haarlemmers zou veranderen in muggen als ze niet naar haar zouden luisteren. Zo zouden ze voor eeuwig rondom de toren van de Sint Bavokerk moeten vliegen.

Zoemende, vliegende, stekende muggen: ze kunnen knap lastig zijn. Tijdens het beleg van Haarlem in 1573 lieten drie Haarlemmers een vaatje buskruit ontploffen in een Spaans legerkamp. Hiermee probeerden ze de Spanjaarden, die Haarlem wilden veroveren, te verjagen. De Spanjaarden waren in rep en roer, maar toen de dappere strijders over hun daad vertelden in de kroeg, zeiden sommige mensen: “Jullie zijn net muggen die een reus willen steken. De Spanjaarden zijn onoverwinnelijk. Die krijg je hier echt niet mee weg.”

Trots op onze mug
In deze verhalen heeft de ‘mug’ een meer negatieve betekenis, maar tegenwoordig wordt de bijnaam vooral positief en met trots gebruikt. Zo zijn er wandeltochten als de ‘Natuurlijke Muggentocht’ en is er een kringloopwinkel ‘De Snuffelmug’. Daarnaast houdt ‘de Groene Mug’ zich bezig met het klimaat en tijdens het carnaval barst het feest los in Muggendonk.

Tekst: Carla Visser
Foto: Edo van Uchelen via EZine – Centrum voor Natuurfotografie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…