oktober 6, 2016

Dichterbij de sprekers – Een interview met Anita Mooiweer

“Hoe mooi is het als inspirerende sprekers je een stapje verder kunnen brengen met wat je zelf in beweging wilt zetten,” zegt Anita Mooiweer. Ze is werkzaam als mediaprofessional en in haar vrije tijd zet ze met een team het programma van TEDxHaarlem neer. Tijdens de TEDxHaarlem Pitchavond op 22 september introduceerde ze al de eerste twee sprekers. Maar waarom zijn juist deze mensen door Anita gevraagd om te spreken? Wanneer is iemand een goede TEDxHaarlem spreker?

Je hebt een pittige baan als mediaprofessional, een gezin en bent ook nog programmeur van TEDxHaarlem. Wat is je passie om dat te doen?
“Ik werk al 20 jaar in de media en bedenk meestal vernieuwende producten. Daar heb ik zelf ook inspiratie bij nodig. Als programmeur heb je een hele mooie legitieme reden om je in van alles en nog wat te verdiepen. Ik kom met zoveel verschillende onderwerpen in aanraking waar ik zelf totaal geen verstand van heb. Dat geeft je creativiteit een brede voeding in plaats van altijd maar in je eigen vakgebied te blijven neuzen. Voor mij is dat ook de essentie van TEDxHaarlem. Je krijgt ineens verfrissende inzichten te horen over andere uitdagingen en juist dat brengt je op andere ideeën. Wellicht zelfs voor dingen die onoplosbaar leken, in je eigen dagelijkse werk of erbuiten.”

Dit jaar is het thema van TEDxHaarlem “Closer to”. Hoe heb je dit toegepast bij de sprekersselectie?
“In ieder mens borrelt er wel iets. Een verlangen naar welke verandering dan ook. We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om een eerste begin te maken. Waar komt dat nou door? Juist dat vormde de basis voor de selectie van de sprekers van TEDxHaarlem 2016. De sprekers delen hun inspirerende verhalen, waardoor bezoekers zich zullen afvragen wat hen nu eigenlijk nog tegenhoudt dat eerste stapje ook gewoon te zetten… Het eerste stapje dichterbij dat nieuwe idee, die grens, die oplossing, die verbinding of wat dan ook!”

Je introduceerde twee nieuwe sprekers: André Kapitein en Anton-Jan Thijssen. Waar brengen zij ons straks dichterbij?
“De wereld presenteert ons met veel problemen. André Kapitein, Haarlemmer en enthousiast techneut, ziet dat als een uitdaging. Hij maakt slimme sensoren en zoekt met behulp van Big Data graag naar simpele oplossingen. Alles meten, data verzamelen; iedereen wordt er bang van tegenwoordig. André laat ons zien dat data ons juist dichterbij oplossingen brengen. Oplossingen die de wereld een beetje beter maken. In zijn TEDxHaarlem talk laat hij bijvoorbeeld zien hoe zijn sensoren een serieus probleem als bijensterfte kunnen oplossen.

Anton-Jan Thijssen is een communicatie-expert, maar bovenal een hardloper, een ultra-sporter. Hij liep in 2015 hardlopend langs de gehele grens van Nederland. Bij dit avontuur “De Rand van het Land” ging het hem niet alleen om de kilometers, maar vooral om de verhalen rond de grens. Over het verkennen van de geschiedenis van de landsgrenzen, zeker in het licht van de huidige grensproblematiek. Maar ook over het verkennen van je eigen persoonlijke grenzen. Waarom loop je er tegenaan? En hoe verleg je ze? Hij brengt ons daarmee letterlijk en figuurlijk dichterbij onze grenzen.”

De komende tijd bouw je samen met je sprekersteam verder aan een inspirerend programma met sprekers. Hoe sleutel je dat uiteindelijk in elkaar?
“Ik componeer het programma van TEDxHaarlem tot een mooi liedje dat na 2 december in je hoofd blijft hangen. Zo’n liedje waarvan je bij het horen van de eerste noten meteen weer de beleving van dat moment voelt. Door de coupletten met de bijzondere teksten die je raakten. Door het aanstekelijke deuntje van het thema in het refrein, waardoor je niet stil kan blijven zitten en als vanzelf in beweging komt om dat eerste, simpele, (dans)stapje te zetten. Dichterbij waar jij zin in hebt of wat jij zinvol vindt!”

TEDxHaarlem vindt plaats op vrijdag 2 december 2016 in de Philharmonie in Haarlem. Anita Mooiweer bouwt ondertussen samen met haar programmeercollega’s Shevia Limmen, Vivianne Bendermacher, Ank van den Boogert en Maarten Fijnaut aan het sprankelende programma. De komende maand maken we steeds meer sprekers bekend. Tickets zijn vanaf vandaag te koop!

Interview: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…