oktober 18, 2016

Closer to solutions – een interview met André Kapitein

“De kern van innovatie is een holistische benadering,” zegt TEDxHaarlem spreker André Kapitein. “Dat is geen boomknuffelige wazigheid, maar het geeft wel aan dat je de hele omgeving rond een innovatie in het ontwikkelproces moet betrekken. Zeker de belangrijkste factor, de mens, die techneuten vaak vergeten. Dan creëer je creatieve oplossingen en dat kan nog goedkoper en sneller ook.”

Haarlemmer André Kapitein noemt zichzelf een selfmade nerd. Als oprichter van SmartSensors.me en Big Data-expert levert hij de ene slimme innovatie na de andere op. Tijdens TEDxHaarlem deelt hij zelfs een creatieve oplossing om bijensterfte, een bedreiging voor de mens, tegen te gaan.

Je noemt jezelf een selfmade nerd. Op LinkedIn staat ook dat je “De University of Life” volgt?
“Nerdy zijn ligt me gewoon. In militaire dienst was ik de eerste die een op afstand bedienbaar koffiezetapparaat had gemaakt, zodat ik een uurtje langer in mijn bed kon blijven liggen. Technologie moet het leven makkelijker maken, onze problemen op een creatieve en simpele manier oplossen en daar ben ik goed in. Ik weet ook waar ik niet goed in ben. Iedereen denkt altijd dat ik van alles gestudeerd heb, maar alles wat ik kan, heb ik mijzelf aangeleerd. Misschien werk ik juist daarom niet in een silo aan een innovatie, maar kijk ik holistisch, door alle andere relevante processen er direct bij te betrekken. Net zoals ik eerst kijk naar wat we kunnen maken met wat er al is, in plaats van elk wiel opnieuw uit te vinden.”

Wat boeit jou zo in “simpel” innoveren?
“Het water staat aan de lippen van onze wereld, we moeten aan de gang met wat we nu al hebben! Iedereen praat erover, maar we doen te weinig, terwijl we problemen wèl kunnen tackelen. 90% van alle innovaties blijft op de plank liggen, omdat het vanwege te hoge kosten en stroperige, tijdrovende processen niet tot een werkbaar prototype komt.”

Heb je daar ook een oplossing voor gezocht?
“Zeker. We hebben een innovatieproces en een technisch platform waarmee we prototypes opleveren in een kwart van de gebruikelijke tijd en kosten. Onze opdrachtgever houdt exclusieve rechten, maar wij passen wat we ontwikkelen voor dat product ook in andere projecten toe. Wat we creëren, kunnen we recyclen. We innoveren duurzaam. We maken het betaalbaar en beschikbaar, zodat mensen hun problemen gewoon kunnen oplossen!”

Vond je ook een oplossing voor waar je zelf niet goed in bent?
“Je kunt niet alles zelf, het managen van corporate klanten is bijvoorbeeld niets voor mij. Ik werk dus in een fijn team dat mij aanvult. Je krijgt dingen alleen maar voor elkaar, mèt elkaar. Doe je het niet, dan ontstaan er problemen. Ik roep altijd: ga samenwerken. Creëer een bijenvolk om je heen!”

Kun je wat voorbeelden geven van jouw innovaties?
“We krijgen hele diverse vragen. Kunnen we een systeem ontwikkelen voor legionellabestrijding? Een burgernet voor verloren of gestolen goederen? Slaapdiagnostische apparatuur creëren? Twijfel of je kind te ziek is voor school wegnemen? Voor alles is een oplossing. Meten betekent kunnen verbeteren. En zo’n continue temperatuurmeter wordt straks misschien wel een draagbaar intensive care-apparaat in ontwikkelingslanden.”

Welke innovaties raken jou persoonlijk?
“De E-Hive waar ik op TEDxHaarlem over zal praten bijvoorbeeld. Of ons huidige project waarin we een product ontwikkelen waardoor kinderen niet meer kunnen bellen op de fiets. Als ik ergens blij van word, is het wel dat soort projecten. Je kunt levens gaan redden. Daar krijg ik kippenvel van!”

 

André Kapitein spreekt op 2 december op TEDxHaarlem in de Philharmonie.
Koop nu je ticket!

 

Interview: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…