november 14, 2016

Closer to nature – een interview met Teresa van Dongen

“Samenwerken met wetenschappers en hun innovaties ‘vertalen’ in design. Daar word ik blij van. Met Biodesign kom ik tot de kern van ingewikkelde innovaties in de biologie en maak ik deze voor iedereen begrijpelijk”, zegt TEDxHaarlem spreker Teresa van Dongen.

Al op jonge leeftijd had Teresa een fascinatie voor de natuur. Het was een logische keuze voor haar om biologie te gaan studeren. Toch maakte ze na twee jaar studie de overstap naar de Design Academy in Eindhoven. Nu brengt ze natuur, wetenschap en kunst samen in haar creatieve ontwerpen.

Je studeerde biologie en daarna design? Hoe is dat gegaan?
“Ik ben biologie gaan studeren vanuit een ideologische insteek: om in contact te komen met de natuur. De studie biologie gaat echter voornamelijk over het begrijpen van processen in de natuur op microniveau. Super interessant, maar ik had vooral plezier als we zelf een experiment mochten bedenken en opzetten in het lab. Tijdens mijn studie merkte ik dat de natuur ons veel leert over duurzaamheid. Toch blijven innovaties vaak binnen de muren van laboratoria ‘hangen’. Aan de Design Academy Eindhoven ontdekte ik dat design een hele goede drager kan zijn om wetenschappelijke kennis te delen met een breder publiek.”

Maar de natuur bleef je boeien. Je bent toch een geboren en getogen stadskind?
“Mijn ouders hadden een vakantiehuisje aan de Vinkeveense Plassen en toen ik klein was, brachten we daar de helft van het jaar door. Voor mijn gevoel ben ik nog steeds dat meisje dat daar in de modder aan het spelen is. Ik denk wel dat dat mij heeft gevormd. Het is de basis van mijn ‘zijn’. Ik voel me ook nog steeds fijn als ik aan een kade zit: de bootjes, het groen, het specifieke geluid van het klotsen van het water. Het geeft mij een thuisgevoel.”

Dat water zien we ook steeds terug in je werk. Net als glas. Vanwaar die fascinatie?
“Water is een waardevolle vloeistof. Glas en water zijn twee materialen die dicht bij elkaar liggen. Ook glas is een vloeibaar materiaal. Ze hebben beiden transparantie, maar een andere overgangsfase. Het fascineert me als er ook nog licht bij komt. Deze mooie visuele vertaling van energie maakt het interessant.”

Wat betekent de combinatie natuur en design voor jou?
“De natuur vormt de basis van mijn werk als ontwerper. In het derde jaar van mijn studie aan de Design Academy zei mijn docent: “Ga nu eens iets doen wat je altijd al wilt doen, maar waar je niet aan toe komt.” Ik ging meteen het laboratorium in en maakte mijn eerste combinatie van natuur en design: ik ging schimmels kweken en prepareren in petrischaaltjes en daar maakte ik sieraden van.”

En hoe komt de wetenschap hierbij in beeld?
“De geheimen van de natuur hebben een raakvlak met de wetenschap. Als ontwerper kijk ik met andere ogen naar het onderzoekswerk van wetenschappers. Het is mijn passie ingewikkelde materie terug te brengen tot de kern. Hierdoor worden innovaties soms beter zichtbaar en toepasbaar in het gewone leven.”

Hoe staat de wetenschap tegenover deze simplificatie?
“Wetenschappers pakken het vaak positief op en zijn er blij mee dat er een begrijpelijke, fysieke, esthetische vertaling wordt gemaakt van een aspect van wat zij doen. Tijdens de Dutch Design Week kwam bijvoorbeeld één van de wetenschappers met wie ik heb samengewerkt met wel zes mensen langs. Hij kon door mijn visualisatie op een simpele manier een deel van zijn werk aan zijn familie uitleggen.”

Wat ga je doen op TEDxHaarlem?
“Ik wil natuur en wetenschap dichterbij brengen door te laten zien hoe we met bacteriën licht kunnen maken.”

Teresa van Dongen spreekt op 2 december op TEDxHaarlem in de Philharmonie.
Koop nu je ticket!

Interview: Carla Visser
Foto: Marjory Haringa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Gezocht: vrijwilligers TEDxHaarlem (communicatie & fotografie)

juli 2, 2022
We hebben grootse plannen in het verschiet! Plannen om impact te maken in de Haarlemse community met ‘Ideas worth spreading’. Wil jij onderdeel uitmaken…

TEDxHaarlemSalon: Haarlem Floreert!

april 20, 2022
Donderdag 19 mei 2022 De Koepel 20.00-21.30 uur, aansluitend borrel Tickets: €15,– (excl. boekingskosten)  Tickets kopen Haarlem is altijd een favoriete stad geweest om…

Gezocht: vrijwilligers kernteam TEDxHaarlem (comms en sponsor/finance)

januari 31, 2022
Na het succes van 2021 is TEDxHaarlem weer veel moois van plan in 2022. Dit dus en méér! Wil jij ons team versterken? We…

TED Talk Sophie Poldermans: What 3 Armed Teenage Girls Taught Me About Core Values

januari 7, 2022
In de Tweede Wereldoorlog spelen drie Haarlemse vriendinnen een belangrijke rol in het Haarlemse verzet. Hannie Schaft en de zussen Truus en Freddie Oversteegen…