Menu
2 november 2016

Closer to modern dissidence – een interview met Victor van Doorn

“Ik heb een goedwillende, creatieve hacker mindset,” zegt TEDxHaarlem spreker Victor van Doorn. “Dat is ook de mindset voor start-ups: hoe vind ik een nieuwe manier voor iets dat altijd op dezelfde manier werd gedaan?”

Victor is een zonnige, vrije omdenker. Opgegroeid in Haarlem. Zijn hele leven vindt hij al zijn eigen weg in bestaande systemen. Als medeoprichter van Sherlocked escape room adventures geeft hij nu ontsnappingservaringen door aan anderen. Op TEDxHaarlem deelt hij zijn verhaal op zijn manier: met ervaringen voor bezoekers én met een talk die vonkjes voedt.

Je bent Chief Alchemist bij Sherlocked. Wat houdt dat in?
“Alchemie staat voor mij voor de magie van iets creëren uit niets. Ik ben betrokken bij de vonken van het idee van een nieuw project. Sherlocked biedt nu twee ervaringen: eentje waar je ergens uit ontsnapt en eentje waar je juist een systeem omzeilt door in te breken. We zijn druk bezig met nieuwe ervaringen. Bijvoorbeeld een escape room die global warming, en de ontsnapping eruit, letterlijk voelbaar maakt. En een avontuurlijke leerervaring voor natuurkundige principes, gebaseerd op de uitvindingen van Nikola Tesla.”

Heb je iets tegen bestaande systemen?
“Wel iets. Uniforme systemen zijn gevaarlijk voor creativiteit. Ik vond het op school al niet fijn om in een bestaand systeem vast te zitten. Dan wordt je leven vormgegeven volgens een plan dat is gemaakt door mensen die jou niet in gedachten hadden. Ik ben een door nieuwsgierigheid gedreven persoon, met een sterke drang naar het onbekende. Ik wilde zélf dingen leren en nieuwe dingen doen, op mijn manier. Iets wat je zelf initieert of ervaart, geeft meer energie dan iets wat je wordt gezegd, gevraagd of opgelegd.”

Wat doe je dan bijvoorbeeld als je je eigen koers volgt in een massa?
‘Vroeger voelde ik me bijvoorbeeld dichter bij mijzelf als ik rode of paarse kleding droeg. Het lullige is wel dat je dan opvalt en vuur vangt, maar dat hoort erbij. In het kort gaat het voor mij over de vrijheid van je iets afvragen, daar iets bij voelen en er direct vorm aan geven. Wat anderen daar ook van vinden of hoe spannend het ook is. Ik denk dat veel mensen daar naar verlangen. Je moet het natuurlijk ook wel kunnen en durven doen. Maar als je springt naar iets dat een beetje spannend voelde en het toch goed gaat, geeft dat enorme ruimte om het vaker te doen.”

Wat is jouw drijfveer om het onbekende op te zoeken?
“Ik hou zelf heel erg van avontuur. Het onbekende is verwant met mijn nieuwsgierigheid, dat continue vraagtekentje in mijzelf dat zich afvraagt of iets zou kunnen en dat dan ook wil doen om het antwoord te weten. Mysterie bij Sherlocked ontsteekt dus ook het vraagteken dat in mensen een vonkje doet opkomen om in beweging te komen.”

Waarom zouden mensen in beweging moeten komen?
“Omdat ze die potentie hebben. Mensen gaan helemaal ‘aan’ als ze in onze escape ervaringen op hun eigen creatieve hacker worden aangesproken. Dat is zo gaaf om te zien. Die kracht zit in iedereen en het is zonde dat niet te benutten. Ik denk dat er veel meer gedaan kan worden in de wereld als meer mensen meer in contact staan met hun eigen kunnen en daar ook ruimte voor nemen.”

Is het ook wel eens fout gegaan op je ontdekkingstochten?
“Natuurlijk. We hebben bijvoorbeeld tot drie keer toe geprobeerd een vrolijke rode banner met Happy New Year aan het Paleis op de Dam te hangen. De laatste keer eindigde ik in de bak voor huisvredebreuk bij een staatsgebouw van de koninklijke familie. Dat was flirten met een dom idee, maar gelukkig liep het wel goed af.”

Victor van Doorn spreekt op 2 december op TEDxHaarlem in de Philharmonie.
Koop nu je ticket!

Interview: Brenda Smeenge
Fotografie: Marjory Haringa

Home