november 22, 2016

Closer to harmony – een interview met Fred Matser

“Je kunt iets pas echt ont-dekken als je oordeelloos bent,” zegt TEDxHaarlem spreker Fred Matser. “Zonder opinie, gebaseerd op een vorm van angst, een toekomstgedachte of schuldgevoel uit het verleden, ben je vrij.”

Fred Matser was succesvol ondernemer tot hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis in Genève ging werken. Hij doorleefde dat de chaos in de wereld om ons heen een reflectie is van de disharmonie in onze hoofden en harten. Door die disharmonie neemt een beleving van schaarste de overhand en is onze ik-gerichtheid sterker dan ons wij-gevoel. Tijdens TEDxHaarlem deelt hij zijn inspirerende levensverhaal.

Waarom is het eigenlijk lastig ergens geen oordeel over te hebben?
“Omdat onze maatschappij bol staat van angst, waardoor we eerder iets of iemand anders uitsluiten dan omarmen. Maar eigenlijk werkt het nog subtieler: onze maatschappij hecht meer waarde aan het denken, dat zich uitsluitend met woorden en getallen uitdrukt in vergelijkingen. In die vergelijkingen sluipen al direct oordelen. We hebben bovendien geleerd te vertrouwen op de producten van het denken, maar niet op ons gevoel. Dat ervaar ik diep bij mijn jongste kleinkind van 5 maanden oud. Een kind loopt nog niet op de krukken van woorden, maar is nog totaal open, ook voor de vrouwelijke kant van het voelen. Een kind is nog ont-wikkeld, niet in-gewikkeld.”

Maakt denken ons ingewikkeld?
“Door te denken, kunnen we gewikkeld zijn in afsluitende en uitsluitende gedachten. Denken heeft absoluut een functie, maar opereert vaak disfunctioneel omdat het de informatie uit ons hart onderdrukt. Producten van het denken, die niet gefilterd worden door het hart, dreigen als ongeleide projectielen overal in te slaan. Geen ruimte nemen voor wat je hart zegt of voor het ontvangen van intuïtieve informatie, levert de mens nóg meer stress op dan onze overprikkelde hoge hersenritmes al doen. Het zet het vermogen om helder te denken nog meer onder druk. We zien bijvoorbeeld niet meer dat er feitelijk geen schaarste is, als we gezamenlijk dat wat er is met zorg kiezen en verdelen.”

Dus om helder te kunnen denken, hebben we gevoel nodig?
“Anders gezegd hebben we stilte nodig die ons hoofd rustig maakt, zodat we de taal van ons hart weer kunnen horen en inzetten. In onze maatschappij geven we echter een voorkeur aan denken boven voelen, fysieke kracht boven kracht van kwetsbaarheid, terwijl dat juist geen tegenstellingen zijn maar tegendelen. Het zijn paren die bij de gratie van elkaar bestaan en samen een geheel vormen. Als deze tegendelen zich dynamisch tot elkaar verhouden, dan is er harmonie. In onze maatschappij functioneert het vrouwelijk principe, van bijvoorbeeld voelen en kwetsbaar durven zijn, niet meer.”  

Je schreef ook het boek “Rediscover your heart”. Ben jij vaandeldrager voor het vrouwelijke principe in onze samenleving?
“We hebben allemaal behoefte het vrouwelijke principe in een man wakker te maken, zodat de man kan zeggen: ‘ik weet het niet’ of ‘ik heb me vergist’. En de behoefte om vrouwen te behoeden dat zij niet mannen in hun disfunctie na gaan doen om erbij te horen. De Joodse zangeres Noa verwoordt ons verlangen naar het vrouwelijke principe zo mooi in haar vertolking van Ave Maria. De eerste keer dat ik het hoorde was ik in tranen. Ik geloof erin dat wanneer tegendelen in ieder mens er mogen zijn en zich harmonisch tot elkaar verhouden, dit eveneens zal leiden tot meer harmonie tussen mensen en tussen mensen en het milieu.”

Wat ga je op TEDxHaarlem delen?
“Ik wil mensen met mijn levensverhaal inspireren dat we onze focus kunnen verleggen van competitie, schaarste en disharmonie naar heelwording, harmonie en met elkaar kunnen delen.”

Fred Matser spreekt op 2 december op TEDxHaarlem in de Philharmonie.
Koop nu je ticket!

Interview: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…