november 22, 2016

Closer to harmony – een interview met Fred Matser

“Je kunt iets pas echt ont-dekken als je oordeelloos bent,” zegt TEDxHaarlem spreker Fred Matser. “Zonder opinie, gebaseerd op een vorm van angst, een toekomstgedachte of schuldgevoel uit het verleden, ben je vrij.”

Fred Matser was succesvol ondernemer tot hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis in Genève ging werken. Hij doorleefde dat de chaos in de wereld om ons heen een reflectie is van de disharmonie in onze hoofden en harten. Door die disharmonie neemt een beleving van schaarste de overhand en is onze ik-gerichtheid sterker dan ons wij-gevoel. Tijdens TEDxHaarlem deelt hij zijn inspirerende levensverhaal.

Waarom is het eigenlijk lastig ergens geen oordeel over te hebben?
“Omdat onze maatschappij bol staat van angst, waardoor we eerder iets of iemand anders uitsluiten dan omarmen. Maar eigenlijk werkt het nog subtieler: onze maatschappij hecht meer waarde aan het denken, dat zich uitsluitend met woorden en getallen uitdrukt in vergelijkingen. In die vergelijkingen sluipen al direct oordelen. We hebben bovendien geleerd te vertrouwen op de producten van het denken, maar niet op ons gevoel. Dat ervaar ik diep bij mijn jongste kleinkind van 5 maanden oud. Een kind loopt nog niet op de krukken van woorden, maar is nog totaal open, ook voor de vrouwelijke kant van het voelen. Een kind is nog ont-wikkeld, niet in-gewikkeld.”

Maakt denken ons ingewikkeld?
“Door te denken, kunnen we gewikkeld zijn in afsluitende en uitsluitende gedachten. Denken heeft absoluut een functie, maar opereert vaak disfunctioneel omdat het de informatie uit ons hart onderdrukt. Producten van het denken, die niet gefilterd worden door het hart, dreigen als ongeleide projectielen overal in te slaan. Geen ruimte nemen voor wat je hart zegt of voor het ontvangen van intuïtieve informatie, levert de mens nóg meer stress op dan onze overprikkelde hoge hersenritmes al doen. Het zet het vermogen om helder te denken nog meer onder druk. We zien bijvoorbeeld niet meer dat er feitelijk geen schaarste is, als we gezamenlijk dat wat er is met zorg kiezen en verdelen.”

Dus om helder te kunnen denken, hebben we gevoel nodig?
“Anders gezegd hebben we stilte nodig die ons hoofd rustig maakt, zodat we de taal van ons hart weer kunnen horen en inzetten. In onze maatschappij geven we echter een voorkeur aan denken boven voelen, fysieke kracht boven kracht van kwetsbaarheid, terwijl dat juist geen tegenstellingen zijn maar tegendelen. Het zijn paren die bij de gratie van elkaar bestaan en samen een geheel vormen. Als deze tegendelen zich dynamisch tot elkaar verhouden, dan is er harmonie. In onze maatschappij functioneert het vrouwelijk principe, van bijvoorbeeld voelen en kwetsbaar durven zijn, niet meer.”  

Je schreef ook het boek “Rediscover your heart”. Ben jij vaandeldrager voor het vrouwelijke principe in onze samenleving?
“We hebben allemaal behoefte het vrouwelijke principe in een man wakker te maken, zodat de man kan zeggen: ‘ik weet het niet’ of ‘ik heb me vergist’. En de behoefte om vrouwen te behoeden dat zij niet mannen in hun disfunctie na gaan doen om erbij te horen. De Joodse zangeres Noa verwoordt ons verlangen naar het vrouwelijke principe zo mooi in haar vertolking van Ave Maria. De eerste keer dat ik het hoorde was ik in tranen. Ik geloof erin dat wanneer tegendelen in ieder mens er mogen zijn en zich harmonisch tot elkaar verhouden, dit eveneens zal leiden tot meer harmonie tussen mensen en tussen mensen en het milieu.”

Wat ga je op TEDxHaarlem delen?
“Ik wil mensen met mijn levensverhaal inspireren dat we onze focus kunnen verleggen van competitie, schaarste en disharmonie naar heelwording, harmonie en met elkaar kunnen delen.”

Fred Matser spreekt op 2 december op TEDxHaarlem in de Philharmonie.
Koop nu je ticket!

Interview: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…