november 8, 2016

Closer to disruption – een interview met Vivianne Bendermacher

“Technologie brengt een enorme verschuiving teweeg in ons leven,” zegt TEDxHaarlem spreker Vivianne Bendermacher. “Niemand weet nog waar het exact heen gaat, maar dat is juist razend interessant!”

Vivianne loopt voorop in de technologische ontwikkelingen van dit moment. Ze krijgt geen genoeg van technologie vooral door alle mogelijkheden die ze erdoor ziet ontstaan. Met haar eigen bedrijf Techionista zet ze zich in voor de empowerment van vrouwen via technologie en is ze een graag geziene tech-expert bij diverse media. Tijdens TEDxHaarlem neemt ze ons mee in de razendsnelle veranderingen van techniek.

Waarom ben je zo bevlogen over nieuwe technologieën?
“Ik was vroeger al een nieuwsgierig aagje dat altijd met haar vingertje in de lucht zat. Ik wilde altijd alles weten en leer graag nieuwe dingen die voor mij ‘out-of-the-box’ zijn. Als je die eigenschappen ergens maximaal kunt vervullen, is het wel met technologie. Dit is de tijd van exponentiële groei en dus enorm veel veranderingen. Wat vandaag normaal is, kan morgen alweer achterhaald zijn en dat komt door technologie. Dat raakt iedereen, in elke industrie, of je nu vrachtwagenchauffeur bent of CEO van een multinational.”

Waarom gaan de veranderingen nu zo snel?
“De derde industriële revolutie begon in de jaren ‘70 met automatisering en het internet. Terugkijkend zie je hoe alles om ons heen daardoor veranderde, hoe het onze wereld kleiner maakte. De eerste iPhone was er pas in 2007. Ervoor hadden we nog geen Google in onze broekzak maar nu kunnen we niet meer zonder smartphones. We zitten nu middenin de vierde industriële revolutie, gestoeld op slimme, zelflerende algoritmes. Je mobieltje heeft nu bijvoorbeeld ook een eigen breintje dat leert van de voorkeuren die uit jouw zoekgedrag blijken. IBM’s Watson Supercomputer versloeg in 2011 al mensen met het spel Jeopardy. We proberen robots al te leren te denken zoals wij, en dat lukt steeds beter.”

Dat is voor veel mensen ook een beangstigend idee. Wat vind je daarvan?
“Ik begrijp dat heel goed, ook omdat alle ondersteunende functies deels of helemaal vervangen kunnen worden door algoritmes. Maar de technologische verandering is een feit. Je kunt je ertegen verzetten, maar dan sta je stil. Ik denk dat iedereen zich er juist op moet voorbereiden. Ik hoop dat ik mensen ervan kan doordringen dat die technologie ook heel erg leuk is en dat het heel veel kansen biedt die je kunt grijpen. Dat technologie iets is om positief verwonderd én kritisch over te blijven.”

Welke kritische vragen stel jij jezelf over techniek?
“Van wie is onze data en wat mag ermee gebeuren? Welke rol willen wij dat computers spelen als ze straks slimmer zijn dan mensen? Is er nog een aan- en uitknop? En wie bepaalt dat dan? Wat de juiste antwoorden zijn, weet ik nog niet, maar ik vind dat we die discussie in de nabije toekomst wel aan moeten gaan want het gaat heel hard.”

Je bent vooral aanstekelijk enthousiast en je website staat vol met positief verwonderende voorbeelden. Wat geeft jou nog een echt wow gevoel?
“Dat je morgen het roer om kunt gooien en iets heel anders kunt gaan doen door alles wat je online kunt vinden. Dat medici nu kleine cameraatjes kunnen gebruiken die je in kunt slikken. Dan zijn er geen röntgenfoto’s of enge onderzoeken meer nodig! Ik voelde me voor het laatst euforisch toen ik een Virtual Reality (VR) bril opzette. We kunnen VR werelden al in de echte wereld krijgen zonder dat je verschil ziet. Welke kansen geeft dat voor de film- of game-industrie, voor ons dagelijks leven? Dit soort ontwikkelingen, dát is waar ik warm voor loop!”

Waar gaat je TEDxHaarlem Talk over?
“Ik wil mensen inspireren over hoe we onszelf kunnen voorbereiden op alle mogelijkheden die al deze technologische veranderingen bieden.”

Interview: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…