oktober 27, 2016

Closer to boundaries – een interview met Anton-Jan Thijssen

“Op de grens van Nederland, benadrukken mensen hun nationaliteit meer dan anderen,” zegt TEDxHaarlem 2016 spreker Anton-Jan Thijssen. “Bij iedere figuurlijke grens, kom je jezelf ook in essentie tegen. Grenzen zowel letterlijk als figuurlijk opzoeken en overstappen, brengt veel in beweging.”

Anton-Jan werkt als zelfstandig communicatiestrateeg en is bovenal een sporter. In 2015 liep Anton-Jan zo dicht mogelijk langs ‘De Rand van het Land’. Elke week gemiddeld een marathon, in totaal 2.500 kilometer. Tijdens TEDxHaarlem spreekt hij over deze letterlijke en figuurlijke grensverkenning.

Je bent opgegroeid in het Brabantse Boxmeer, aan de Duitse grens. Heeft dat iets met jouw fascinatie voor grenzen te maken?
“Als kind was ik inderdaad al geboeid door landsgrenzen. Toen was er al geen paspoortcontrole meer bij bewaakte grensovergangen, maar het bleef spannend. Ik stak bijvoorbeeld graag de grens over waar juist geen overgang was, dan was ik met één grote stap stiekem in Duitsland. Ik wist niet of het mocht, of ik aangehouden zou worden, maar ik deed het wel.”

Zocht je die spanning toen ook al in figuurlijke grenzen op?
“Sportief gezien zocht ik altijd al mijn grenzen op. Daarbuiten was dat een extra uitdaging omdat ik heel beschermd ben opgevoed in een Brabants dorp met veel sociale controle. Je kón gewoon niet stiekem naar de kroeg met je vrienden zonder dat het opviel. Het kattenkwaad dat we uithaalden was één ding. Het was veel spannender niet betrapt te worden.”

Roept bescherming het uitdagen van grenzen op?
“Ik hoorde regelmatig “Pas op, pas op”. Dat hoort ook bij het Zuiden, kinderen in de Randstad worden vrijer opgevoed. Dat heeft er misschien wel iets mee te maken.”

Moet jij altijd je grens over van jezelf?
“Vroeger wel. Ik kon er wel een beetje in doorslaan. Ik moest van alles. Een afstand moest in zoveel tijd. Het moest eigenlijk altijd precies gaan zoals ik het wilde en ik kon niet goed omgaan met tegenslag. Die gedreven controlfreak in mijzelf bevrijden, is misschien wel de mooiste figuurlijke grens die ik overschreed dankzij mijn duursporten.”

Jezelf letterlijk in beweging zetten, brengt je dus ook figuurlijk in beweging?
“Lange afstanden lopen, laat je zien hoe mooi Nederland is én het doet iets met je hoofd. Het heeft mij dichter bij mijzelf gebracht, fitter en zelfbewuster gemaakt. Ik ben bijvoorbeeld losser geworden. Juist omdat ik mijn fysieke grenzen bewust opzoek en oprek, ga ik ook beter om met uitdagingen voor mijn mentale grenzen. Je moet het niet te moeilijk maken voor jezelf, maar zeker ook niet te makkelijk. Life begins at the end of your comfortzone. Het is een cliché maar het is waar.”

Waarom zocht je de Nederlandse grenzen al hardlopend op?
Omdat die grens er ligt. Eigenlijk is dat het beste antwoord. Ik kreeg het van een bevriende bergbeklimmer die, op de langste etappe van 101 kilometer hardlopen, met me mee fietste. Zijn antwoord op waarom hij een berg beklimt: omdat de berg er is. Ervoor daagde ik mijzelf sportief gezien vooral uit met nog verder, nog hoger of nog zwaarder. Deze keer zocht ik een inhoudelijke én sportieve uitdaging. Het begon als een persoonlijk project, maar ik ben blij dat het ook heel veel andere mensen in beweging heeft gezet. Ik kreeg bijvoorbeeld GPS’jes van mensen die de grens van Leeuwarden hadden gelopen. Geweldig!”

Kun je een tipje van de sluier oplichten over je talk bij TEDxHaarlem?
“Aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen tijdens ‘De Rand van het Land’ wil ik mensen inspireren hun eigen grenzen op te zoeken. Zowel letterlijk, fysiek, als daarbuiten.”

 

Anton-Jan Thijssen spreekt op 2 december op TEDxHaarlem in de Philharmonie.
Koop nu je ticket!

 

Interview: Brenda Smeenge
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat een avond!

november 17, 2022
TEDxHaarlem 2022 zit erop. Wat een geweldige avond vol verhalen hebben we beleefd! Oké, misschien hebben we een bull-shit job, maar die roze olifant…

Handige info voor bezoekers

november 16, 2022
Zit je vanavond in de zaal bij TEDxHaarlem 2022? En… heb je er al zin in? Wij ook, wij ook!!! In dit artikel zetten…

TEDxHaarlem 2022 is uitverkocht!

november 9, 2022
Zojuist is de laatste beschikbare kaart voor TEDxHaarlem 2022 verkocht. Op 16 november hebben we dus een vol huis in de Philharmonie Haarlem! Als…

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

november 2, 2022
Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets…