juli 17, 2021

Biodiversity cannot be WASTEd | Een interview met Franke van der Laan

“De natuur produceert geen afval,” zegt Franke van der Laan van Stichting MEERGroen. “Wij mensen kunnen nog veel leren van de natuur, en nìet alleen op dàt punt.”

Franke van der Laan is ecoloog in hart en nieren en een blij ei. Hij kan sprankelend spreken en boeiend onderwijzen over onze prachtige natuur. Het verlies van biodiversiteit in de wereld, was in zijn hele carrière al een terechte en bezielde zorg voor hem. Met zijn niet aflatende passie ervoor te waken, liep hij in diverse zakelijke en politieke gremia echter veelvuldig tegen veel te trage raderen op. “Genoeg is genoeg. Dán doe ik het wel zelf.”

Je kreeg meermaals een deur in je gezicht in je queeste voor ecologische balans. Velen van ons hadden de moed misschien wel opgegeven. Jij niet?

“De tijd om te blijven pingpongen, over hoe erg het er nu wel óf niet voorstaat met onze leefomgeving, is voorbij. Sterker nog: we hebben nog maximaal een jaar of 20 om het tij te keren en de biodiversiteit en de klimaatcrisis zijn onze grootste uitdagingen. Punt. Ik wil, net als velen met mij, graag een leefbare wereld achterlaten voor mijn kinderen. Er samen iets moois van maken, werd een leidmotief voor de rest van mijn leven. En voor mij voelt het elke dag als vakantie om met de projecten bezig te zijn. Een dichte deur? Dan gaat er een andere open!”

in 2011 begon je met Stichting MEERGroen. Wat zijn de projecten die je inmiddels onder je hoede hebt?

“We werken nu met 1.000 vrijwilligers op 40 locaties in Heemstede en Haarlemmermeer, grofweg onder te verdelen in natuurbeheer en stadslandbouw. Denk aan unieke plekken met bloemenweides, groentetuinen, natuurspeelplaatsen of aan landgoederen (met boomgaarden). Daarnaast organiseren we ieder jaar een ‘bomen actie’. Die van dit jaar gaat als een gieter, omdat het nationaal door zowel boeren als Urgenda is opgepakt. Er zijn al 1 miljoen orders geplaatst in 2 dagen tijd, deels dankzij het magische woord: gratis. Mensen kunnen op www.meerbomen.nu gratis een boom bestellen bij ons;  Uiteindelijk wil ik van 1.000 naar 7,5 miljard vrijwilligers, want we kunnen het tij echt alleen samen keren.”

De gemeente maakte van het voormalige afvalterrein in Heemstede een natuurspeelplaats, Speelbos Meermond, dat ik kende als een tamelijk ondoordringbaar terrein. Nu spreekt het zelfs het kind in mij aan. Wat heb je ermee gedaan en wat bied je kinderen aan?

“Wij geven kinderen de ruimte, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Liefde voor de natuur, bijvoorbeeld, met onder andere een pad door hoge bloemenvelden, boomgaarden, levende hutten en ijsvogel-wanden. Aangelegde natuur heeft ook beheer nodig, dus we haalden bijvoorbeeld de distels, riet en het overschot van de bramen weg. Er zijn natuurlijke speeltoestellen en bijenhotels; en dan natuurlijk niet als louter een design object; bijen hebben bloemen nodig. We hebben zelfs een Heksenpad aangelegd, dwars door een moerasachtig gebied! We hebben vertrouwen in kinderen; zij durven nog gewoon op hun voeten te vertrouwen op onstabiele grond en genieten er met volle teugen van. Leren de ouders ook weer van.”

Is het niet ontzettend kostbaar om deze projecten ‘uit de klei’ te trekken?

“Dat is echt weer zo’n zakelijke vraag! NIET dus. Als je mét de natuur meewerkt, gaat alles veel gemakkelijker en goedkoper. In Hoofddorp hebben we een weelderige moestuin gemaakt voor de eigenaar. Je zorgt voor de grond, gooit er een zakje zaadjes, of stekjes op et voilà: bakken vol groenten of bomen. De natuur is echt niet bezig met businessmodellen. Daar kunnen die zakenlui nog wat van leren!”

Waar kunnen mensen meer informatie vinden over je projecten, de openingstijden en de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk?

“Als mensen willen MEEdoen met MEERGroen, vinden ze alle informatie op https://stichtingmeergroen.nl/ Ons team van vrijwilligers is geweldig! Zonder hen konden we dit alles niet aanbieden, en bovenal: zonder hen konden wij de biodiversiteit in de regio niet borgen. Alle locaties zijn 24/7 vrij toegankelijk, voor mensen die zich weten te gedragen.  Iedereen met behoefte aan ont_spanning of de wens te leren van de natuur is welkom bij ons. Geloof me: je komt er rijker uit dan je erin kwam.”

TEDxHaarlem 2021: WASTE(d)

Op woensdag 29 september van 20.00-21.45 uur (inloop vanaf 19.30 uur) vindt TEDxHaarlem plaats in de Grote Zaal van de Philharmonie Haarlem. Het thema van de avond is WASTE(d). De kaartverkoop start medio augustus 2021. Meer info over dit event.

Tekst & foto: Brenda Smeenge

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…

Handige info voor bezoekers van TEDxHaarlem 2023

november 9, 2023
Heb je een ticket voor TEDxHaarlem 2023? Zo leuk! We kijken uit naar het event én naar jouw bezoek. Op deze pagina zetten we…

Programma TEDxHaarlem bekend: nog 75 kaarten beschikbaar voor 15 november in PHIL Haarlem

oktober 19, 2023
De TED Talks komen weer naar Haarlem. Op woensdag 15 november vindt in de PHIL van 19.30-22.30 uur TEDxHaarlem plaats. Zes sprekers nemen plaats…

De kaartverkoop is gestart!

september 20, 2023
Op woensdag 15 november 2023 vindt in de PHIL Haarlem weer TEDxHaarlem plaats. De kaartverkoop voor dit event is zojuist van start gegaan. Dus…