Menu

 


Op TEDxHaarlem 2020 geven Wanda de Kanter en Pauline Dekker een duo-presentatie. 

Longarts Wanda de Kanter wordt in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis dagelijks geconfronteerd met patiënten die doodgaan aan de gevolgen van hun tabaksverslaving. Ze ziet het dan ook als haar missie om te voorkomen dat kinderen gaan roken. Vooral de lobby-industrie speelt daarbij een dubieuze rol. In Zomergasten zei zij hierover: “We zijn bijna geen democratie meer, maar een lobbycratie.”

Samen met mede-TEDx-spreker Pauline Dekker schreef De Kanter een kookboek, voor ‘niet-koks’, om zo fondsen te werven voor hun Stichting Rookpreventie Jeugd.

Longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk strijdt actief tegen de lobby van de tabaksindustrie. Dit doet zij onder andere samen met Wanda de Kanter. Op het platform tabaknee.nl geven zij met naam en toenaam aan welke organisaties en politieke partijen roken bevorderen. Mede door hun activistische, confronterende aanpak zijn zij in 2019 uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet. Inmiddels heeft ook het Tijdschrift voor Geneeskunde zich teruggetrokken uit de alliantie, uit onvrede over de ‘weinig ambitieuze’ koers.

Foto: Marjory Haringa

Speakers